Празник на виното и любовта съчетаха в Караманово

Жителите на Караманово станаха свидетели на празник на виното и любовта. По стародавна традиция лозята бяха зарязани и поляни с руйно вино за берекет. Зарязването бе съпроводено с много празнично настроение. Кметът на населеното място Бисер Блажев, облечен в национална носия, първо се прекръсти и символично отряза лозовата пръчка за щедра година. За цар на лозята в селото бе провъзгласен Ангел Димитров. Тържествено му беше връчен един от символите на властта – короната, изработена от лозови пръчки и украсена с вълнени конци. Новият цар на лозата е един от известните и дългогодишни винопроизводители в района. Според него най-доброто вино става от сорта каберне совиньон. Но заедно с това са необходими плодороден чернозем и много любов. След церемонията по зарязването се проведе и конкурс за най-добро вино. Винопроизводители от почти всички населени места в община Ценово представиха своята продукция. Петчленното жури се оказа изключително затруднено в избора си. За участие в надпреварата бяха представени 27 червени и 7 бели вина, както и 3 розета. Дегустаторите определиха виното на Георги Симеонов за най-добро. На втора и трета позиция се подредиха питиетата на Борислав Митков и Борис Иванов. В категорията на белите вина над всички се оказа пробата на Борислав Митков. Той спечели и призът за розе. Наградният фонд беше осигурен от кмета на община Ценово д-р Петър Петров

Рано сутринта на 14 февруари в центъра на Караманово разцъфна и дървото на влюбените. По клоните му са окачени повече от 200 валентинки. Почти половината от тях са изработени от възпитаници на Центъра за обществена подкрепа в Ценово. Най-оригиналните послания за Свети Валентин оправиха учениците от ОУ „Христо Ботев“ в Ценово. Картичките на Стефани Николова, Натали Каралашева и Христо Христов привлякоха вниманието на преминаващите.

За да споделят празничното настроение в Караманово дойдоха председателят на Общинския съвет в Ценово  Георги Георгиев и Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов