80 произведения на 27 русенски художници разкриват магията на любовта и виното

Едно добре познато на повечето жители и гости на Русе събитие, наложило се вече като традиция в културния календар на града, посрещна своите първи гости вчера вечерта. Става дума за петата поредна изложба, провеждаща се под надслов „Вино и любов“, която може да бъде посетена до 24 февруари в Малката зала на ул. „Борисова“ 6. Сред първите, дошли да се запознаят с произведенията на изкуството и да разговарят с художниците, бяха заместник областният управител Людмил Христов и кметът на Община Русе Пенчо Милков. И двамата заявиха готовността си за още по-тясно сътрудничество с културните среди. Людмил Христов пожела на участниците сили и все повече творчески идеи, с които да реализират още много подобни събития. „Русе и регионът имат нужда от такива инициативи, които да разкрият културния потенциал на областта. Изкуството трябва да бъде неразделна част от нашия живот“, каза заместник областният управител. От своя страна кметът Пенчо Милков пожела здраве и много творчески успехи на художниците. „Русе има силна художествена традиция и тя не спря, въпреки всички трудности – в много изложби ние се събирахме тук с маски и без маски.“, допълни още той. Пенчо Милков заяви, че се надява през следващата година да се реализира и възможността за изложби на различни публични места на картини от местните художници. Кметът сподели, че се работи и по изграждането на „Улица на занаятите“, където Дружеството на художниците в Русе да има самостоятелна къща и място за още изложби. Идеята е картините на местните художници да бъдат представени по най-добрия начин пред гражданите. Сред гостите бе и заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев.

Експозицията се организира по случай 14-и февруари, като повечето от творбите са тематични и не са показвани досега. За първи път участват и толкова много автори – 27 с близо 80 картини. Само за сравнение през 2020-а в изложбата се включиха 22 художници със 70 платна. Плановете на председателя на Дружеството на художниците в крайдунавския град Николай Колев са събитието да придобие още по-голяма популярност през следващите години. „Въпреки пандемията успяхме да направим събитията си“, сподели Колев. Той и колегите му получиха и поздравителни адреси от областния управител на Русе Анатоли Станев и кмета Пенчо Милков.

Напълно очаквано в изложба преобладава живописта, като акцентът е поставен предимно върху натюрморта и фигуралните композиции. Има и една скулптора на Георги Тодоров, изобразяваща главата на древноримския бог на виното, танца и плодородието Бакхус, по-известен като Дионис.

В експозицията участват само членове на местното художествено дружество



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов