Кметът поздрави служителите на Районния център 112 за празника им

Кметът на Русе Пенчо Милков отправи приветствия към служителите на Районния център 112 по случай професионалния им празник - Европейския ден на номера за спешни повиквания.

„Благодаря ви за денонощните усилия и за енергията и професионализма, които влагате в работата си, въпреки стреса, на който сте подложени“, каза кметът.

Той им пожела да изпълняват служебния си дълг все така отговорно и с вдъхновение, тъй като те са надеждата на всеки, изпаднал в беда.

Πoвиĸвaниятa ĸъм тeл.112 ce пpиeмaт в шecт paйoнни цeнтъpa – Coфия, Kъpджaли, Бypгac, Bapнa, Pyce и Moнтaнa. Kъм нacтoящия мoмeнт Paйoнeн цeнтъp 112- Pyce e peзepвният нaциoнaлeн цeнтъp зa дaнни и coфтyepнoтo и xapдyepнo oбopyдвaнe нa Haциoнaлнaтa cиcтeмa 112. Aĸo цeнтъpът в Coфия нe paбoти, Pyce пoeмa цeлия тpaфиĸ и вcичĸи фyнĸции нa cиcтeмaтa, бeз дa ce нapyшaвa oбcлyжвaнeтo нa cпeшнитe пoвиĸвaния ĸъм тeл.112.

Дирекция „Национална система 112“ към МВР е реализирала успешно проект за внедряване на разширена мобилна локализация  (Advanced Mobile Localization – AML) на територията на Република България. Това е безплатна услуга, която автоматично изпраща точното местоположение до службите за бързо реагиране всеки път, когато гражданин се свърже със 112. AML локализацията се извлича с помощта на сигнали за местоположение от клетъчни кули, GPS, wifi и сензори на телефона. Идеята на проекта е да може да бъде локализиран всеки гражданин, подал сигнал към 112, дори и да не знае точния адрес, на който се намира.

AML не е приложение, а вградена услуга в смартфона, и ще работи автоматично за телефони, които поддържат както Android, така и iOS.

Към днешна дата  услугата е внедрена в 34 държави по света, от които 21 в Европа.

Припомняме, че през декември Общинският съвет реши да бъде преместена Националната система за спешни повиквания 112 на ул. „Котовск“ 4. В момента сградата се ремонтира от Община Русе, която е прехвърлила безвъзмездно части от нея в полза на Министерството на вътрешните работи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов