И Инспектората по образование проведе среща с текстилния бранш

Три специалности в сферата на текстилния бранш са предвидени за гимназистите в Русенско през учебната 2022/2023 година. Това стана ясно от проведена среща, инициирана от заместник областния управител Синан Хебибов. На нея присъстваха заместник областния управител д-р Стефка Караколева, началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, както и представители на ръководството на фирмите „БТБ България” АД, „Антоан Вилл” ЕООД, „МИК – БГ“, „Пелентекс България” ЕООД и „Миланов - Г”.

Специалностите през следващата учебна година в модния бранш ще бъдат предложени отново изцяло от Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“. Учениците от 8-и до 12-и клас ще имат възможност да се обучават в три различни специалности. Това са „Оператор на шевно производство“, „Конструиране и моделиране на облекло от текстил“ и „Бутикови облекла“. Очакваният прием е от общо 78 ученици. На практика няма промяна в бройката на учениците, обучавани в тези специалности. От срещата стана ясно още, че се очаква засилване на сътрудничеството между бизнеса и професионалните гимназии в региона в различни сфери. Сред най-търсените специалности в модния бранш ще бъдат механици, инженери и специалисти в областта на логистиката.

По инициатива на областния управител Анатоли Станев съвместно с РУО ще се проведе и мащабна информационна кампания, посветена на възможностите за дуалното обучение и съответно последващата реализация на завършилите в частния бизнес.

Припомняме, че инициативата за днешната среща, както и за тази с ръководството на Русенския университет бе на заместник областния управител Синан Хебибов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов