Новият директор на Операта в Русе е Пламен Бейков

Пламен Бейков е новият директор на Държавна опера – Русе. Конкурсът се проведе вчера, а допуснати до него бяха досегашният директор Иван Кюркчиев, драматургът и солист на операта Пламен Бейков, оперният режисьор Георги Симеонов и Иван Илиев.

Бейков е роден в Свищов през 1967 година. Специализирал е в Българската Академия за изкуство и култура в Рим под ръководството на знаменития български бас Борис Христов.

Завършил е Кралският колеж за музика в Лондон – специалност оперно пеене през 1997 година.

Пламен Бейков е сред българските оперни изпълнители, владеещи широк репертоарен диапазон,  който е представял във всички български оперни театри и концертни зали, гастролирал е в почти всички европейски страни, в САЩ и Русия. Особена слабост има към изследването и изпълненията на византийски и български църковни песнопения, които записва и представя в България и чужбина с вокалната формация „Юлангело”.

От есента на 1997, след като е асоцииран към Кралския колеж за музика – Лондон, Пламен Бейков организира свой частен клас по пеене и вокално-драматична интерпретация в София, в който преподава в следващите 10 години.

От 2007 година е солист на Държавна опера - Русе. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов