Сопраното Владислава Гарвалова с Белкантова вечер на 15 февруари

На 15 февруари, вторник, от 19 часа в зала Европа на Доходното здание ценителите на красивото пеене ще имат възможност да се насладят на солистката на Държавна опера - Русе, сопраното Владислава Гарвалова.
На пианото ще й акомпанира пианистката Божена Петрова, а дългогодишният концертмайстор на Русенска филхармония, виолончелистката Богдана Пенева ще оцвети събитието със специалното си участие в концертната програма.
Белкантовата вечер, която се реализира по идея на Владислава Гарвалова, е едно своеобразно, вокално пътешествие през времето, което започва от Хендел, преминава през едни от най-красивите песенни шедьоври на Белини и Доницети и завършва с пламенния Верди.
"Белканто" за едни е изгубена италианска певческа традиция от 18-и и началото на 19-и век, други музикални среди са свързвали термина само и основно с оперите на Белини и Доницети, трети пък са свеждали значението му единствено до концептуализираното пеене на кастратите.
Терминът и до ден днешен остава обвит в лека мистериозност заради множеството интерпретации и индивидуални представи. При всички положения обаче "Белканто" се свързва най-вече с красиво пеене, което акцентира върху блясъка на звука и изразителната музикална фраза, поднесени с финес и елегантност на публиката.
Изтъкнатата солистка на Русенска опера Владислава Гарвалова, за пореден път заявява артистичното си присъствие в музикалния живот на града ни, като задълбочено търсеща в областта на класическата песенност и камерния жанр.
Тя е възпитаничка на Държавната музикална академия "Панчо Владигеров", а по-късно е участник и в майсторските класове на проф. Мария Слатинару - Нистор и Гена Димитрова. През 2005 година печели стипендия за специализация в Академията за изкуство и култура „Борис Христов” в Рим при Мирела Паруто, която я кани за още един тримесечен курс в Рим през 2008. Лауреат е на Международния конкурс "Франц Шуберт" и носител на втора награда от Националния конкурс "Светослав Обретенов". Дебютира на родна сцена в Русе, в операта „Дон Жуан" на Моцарт през 2006 година, с ролята на Дона Елвира, след което постъпва в солистичния състав на Русенска опера.
Следват Графинята в „Сватабта на Фигаро” от Моцарт, Мими от „Бохеми”, главните роли от „Мадам Бътерфлай”, „Сестра Анджелика” и „Тоска” на Пучини, Микаела от „Кармен” на Бизе, Елизабет от „Дон Карлос”, Леонора от "Трубадур", Амелия от "Бал с маски” , Алис Форд от "Фалстаф", Дездемона от "Отело", Абигаиле от "Набуко" и Аида от едноименната опера на Верди, Татяна от "Евгени Онегин" на Чайковски и много други…
Пианистката Божена Петрова наследява яркия музикален талант от родителите си, които дълги години са част от артистичния живот на Русе. Тя ежегодно изнася концерти с Русенска филхармония и като гост-солист в много национални оркестри, както и оперни театри в страната и чужбина. Като част от богатата си музикална дейност Божена е и пианист на хор "Св. Георги Победоносец", с който завоюваха "Награда Русе" 2019 за творчески екип. Гордее се и с дългогодишното си артистично партньорство с баса Пламен Бейков, с когото изнася прекрасни камерни концерти.
Програмата на културното събитие вълнува и със специалното участие на ярката виолончелистка Богдана Пенева, за която през 1972 г. специално се издейства категорията "концертмайстор" в Русенка филхармония. През годините тя концертира активно като солист на оркестри и изнася солови рецитали в цяла България, Европа и Русия. Свирила е с едни от най-големите диригенти на своето време - маестро Франко Ферара, Карло Мария Джулини, Генадий Рождественски, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. Близо 40 години преподава като лектор в Средното музикално училище в Русе и изнася безброй образователни концерти-лектории с квартета си и оркестъра на Русенска филхармония. Носител на множество престижни награди в сферата на изкуството у нас.
Билети на каса Опера, понеделник - петък от 10.00 до 18.30 часa.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов