Обсъдиха сътрудничество на фирми от текстилния бранш и Русенски университет

По предложение на заместник областния управител Синан Хебибов се състоя среща на представители на текстилния бранш с ректора на Русенския университет академик Христо Белоев, дтн. Акцент по време на срещата бе поставен върху възможностите за обучение в учебното заведение на инженерни кадри със специфични знания и умения, необходими за техническото обезпечаване на производство в шивашките предприятия. По идея на Хебибов се очаква представителите на текстилната индустрия от Русе и региона да излъчат работна група, която да обобщи техните идеи, искания и нужди. Целта е по този начин да се отговори на потребностите на фирмите, като обучаваните да получат специализирани знания в конкретни сфери от отрасъла. Сред възможностите са създаването на специфични теоретични и практически курсове за студенти от различните специалности, които искат след дипломирането си да работят в тази сфера, провеждане на краткосрочни и дългосрочни курсове с определена насоченост, както и разработването на дипломни работи под прякото ръководство на преподаватели от университета и бизнеса. Приоритетно ще се работи и за насърчаването на курсови работи, които да са напълно обвързани с реални практически задачи. Тази практика е добре позната на висшето училище, като тя се прилага в почти всички специалности. Хебибов пое ангажимент да съдейства за по-тясното сътрудничество между различните индустрии и образователните институции в региона. Академик Белоев запозна гостите с опита на университета в изграждането и затвърждаване на връзките между образование и бизнес чрез конкретни програми за обучение и практики на студентите във водещи фирми от Русе и региона.

До края на седмицата се очаква подобна среща да се състои и с ръководството на Регионалното управление на образованието.

В днешната среща участваха още заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение проф. д-р Пламен Даскалов, директорът на Кариерния център към Русенския университет доц. д-р Калоян Стоянов, както и представители на ръководството на фирмите “БТБ България” АД, “Антоан Вилл” ЕООД, МИК - БГ, “Пелентекс България” ЕООД и “Миланов - Г”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов