Учени от Русенския университет дигитализираха най-старите надписи на кирилица в света

Средновековния скален манастир в околностите на село Крепча, Поповско, е дом на множество скални надписи. Два от тях се определят като най-важните надписи от времето на Първото българско царство. Един от надписите е открит през 19-ти век от Карел Шкорпил – считан от мнозина за един от основоположниците на българската археология. Археологът и епиграф, проф. Казимир Попконстантинов, намира другия през 1971г. Именно този надпис се счита за първият датиран надпис на кирилица в света – поставен е на скалите в разцвета на Златния век на България, през м. Октомври 921 година. По съдържание, надписите от Крепча разказват за монаси и книжовници – за светия отец Антоний, както и за неговите ученици Михал и Пафнутий. 

На 20 Ноември 2021 година, по покана на проф. Казимир Попконстантинов и негови колеги, учени от катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет „Ангел Кънчев“ извършиха дигитализация с 3D скенери на надписите по стените на Крепчанския манастир. Обработената информация предостави на професор Попконстантинов един съвременен и по-различен поглед върху надписите, с което спомогнa за разчитането на скритата в тях информация. Сканирането на надписите позволи тяхното запазване под формата на 3D модели за бъдещите поколения.

 Информацията за Крепчанския средновековен скален манастир, надписите и тяхното изследване станаха обект на документалния филм „Графити от Златния век“ на популярния български журналист Бойко Василев – телевизионен водещ и изпълнителен продуцент на предаването „Панорама“ на Българската национална телевизия. „Графити от Златния век“ беше излъчен за първи път на 15 Януари 2022 година от 21.00 часа по БНТ, а в онлайн пространството може да бъде гледан от страницата на БНТ на адрес: https://bnt.bg/news/grafiti-ot-zlatniya-vek-302098news.htmlСнимка на Деня

За честта на Варна! (видео)