30 са свлачищата в Русенско

30 са регистрираните свлачища в Русенско на обща територия малко над 2150 декара. Това стана ясно от проведен разговор между заместник областния управител Синан Хебибов и ръководството на „Геозащита“ – Плевен. Най-много са на територията на община Иваново – 15. По пет има в Борово и Бяла, две в Ценово, както и по едно във Ветово, Две могили и Сливо поле. Оказва се обаче, че има и много нерегистрирани свлачищни процеси. Именно поради това по идея на Хебибов започват обходи на подобни места в цялата област. Целта е за всяко от тях да се направи подробно геодезично проучване, което да включва анализ на причините. Ще се търсят и възможни решения на проблемите, така че да се избегне застрашаване на критичната инфраструктурата в региона. Там, където е необходимо, ще се подготви и писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Идеята е да се осигурят навреме финансови средства за превенция на започнали свлачищни процеси.

Припомняме, че ролята на заместник областния управител Синан Хебибов при решаването на възникналата кризисна ситуация във Ветово бе решаваща. Благодарение на неговите усилия и добрата съвместна работа с местното ръководство буквално за по-малко от 48-часа започнаха укрепителни действия. Своевременно се предприеха и всички останали необходими мерки като възстановяване на електрозахранване и водоснабдяване. Изграден бе предпазен бордюр, който да попречи на водите от улицата да влязат в зоната на свлачището, а пукнатите по улицата бяха запълнени със специална смес. Изграден е и контрафорсен насип, който да предпазва от активирането на допълнителни свлачищни процеси, а дъждовните води от къщите в близост бяха отведени извън този периметър. На практика там ремонтните дейности са вече напълно завършени. Предстои изготвяне на проект за цялостно възстановяване на ската.

Хебибов смята, че трябва да се отделя по-голямо внимание на дейностите по превенция и така разходите за държавния бюджет ще бъдат по-малки отколкото при възникване на аварийна ситуация.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)