Мобилен екип ще ваксинира възрастни и трудноподвижни хора по домовете им

Животът

07-02-2022, 17:34

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

От днес Гърция анулира 300 000 ковид сертификати

Улесняват достъпа на възрастните хора до ваксини срещу Ковид-19 в Русенско. Това стана ясно след проведен разговор между областния управител Анатоли Станев и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Идеята е мобилен екип на РЗИ да посещава домовете на пенсионерите, които са на 75-годишна възраст и повече. Така се цели избягване чакането на възрастните хора пред ваксинационните пунктове или лекарските кабинети. За целта обаче ще е необходимо хората да се записват на телефон: 0888138142, както и на e-mail: drsvetoslavova@abv.bg. Идеята е на д-р Елисавета Светославова от РЗИ, като тя уверява, че целта е да се достигне до всеки един човек, желаещ да се имунизира и по този начин да предпази себе си и своите близки. „Не са малко случаите, когато възрастни хора искат да се ваксинират, но ги е страх да отидат до определените затова места, за да не се заразят там. Мисля, че в едно нормално общество е добре да помислим и за най-уязвимите.“, каза д-р Светославова. Ваксините, които ще се поставят, са предимно на „Пфайзер“, като за някои от другите препарати най-вероятно ще трябва да се правят списъци. За сега услугата ще бъде достъпна само на територията на град Русе, но при добра организация с местната власт в други населени места, то от РЗИ са в готовност да посещават хора там. Необходимо е да се отбележи, че мярката важи не само за хората над 75-годишна възраст, но и за трудноподвижните, които и досега са били ваксинирани по домовете. 

Всъщност такава опция е имало и през последните шест месеца, но тя не е била достатъчно популярна сред населението и затова по-малко хора са се възползвали от възможността. През изминалата половин година непрестанно работи и още един мобилен имунизационен пункт – този към многопрофилната болница в Бяла „Юлия Вревска“. Екипът в него е успял да обхване над 350 души от малките население места в общините Бяла, Борово и Две могили.

Припомняме, че сред основните акценти в работата на Анатоли Станев за намаляване разпространението на заболяване е именно осигуряването на адекватна възможност за имунизации, като въвеждането на рестрективни мерки се сведе до минимум. Нееднократно той е подчертавал, че търси баланс между опазването живота и здравето на хората от една страна и икономическите и социални последствия от друга.

От РЗИ благодарят както на ръководството на Областната управа в крайдунавския град, така и на Община Русе за отличното взаимодействие в полза на русенци. „Работата ни с кмета Пенчо Милков, неговите заместници и цялата администрация е отличен пример за екипност. От Община Русе ни подпомогнаха с медицински сестри, които да участват в епидемиологичните проучвания в най-големите пикове на вълните досега. Те ни осигуриха и допълнителен транспорт. Сериозна подкрепа ни бе оказана и от Областна администрация“, сподели д-р Генева.

Справка в Единния информационен портал сочи, че направените имунизации в региона са общо 122 251, като повторна доза са получили 56 656 души. Бустерна доза са си поставили общо 18 585 русенци. През последните няколко седмици тенденцията за поставяне на трета игла се засилва. По последни данни област Русе остава в т.нар. тъмно червена зона по разпространение на коронавирусната инфекция, като показателят за заболеваемост на двуседмична база сочи 1193 души на 100 000 население.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)