60 произведения на юбиляри подредиха в Художествената галерия

Новините

07-02-2022, 08:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изложба в читалището разказва за Гоце Делчев (снимки)

Акцент в изложбата е платното на един от най-знаковите художници в българското изкуство Владимир Димитров – Майстора по повод 140 годишнината от рождението му

Традиционна изложба със селектирани произведения от фонда може да бъде в Художествена галерия – Русе.  С по една творба присъстват художници, за които 2022 година е юбилейна и отбелязва кръгли годишнини от тяхното рождение. Експозицията включва 60 произведения на живописта, графиката, рисунката, скулптурата и фотографията. 

Акцент в нея е платното на един от най-знаковите художници в българското изкуство Владимир Димитров – Майстора по повод 140 годишнината от рождението му. Представен е със своя „Автопортрет“, разкриващ духовната енергия на твореца, изобразил себе си като аскет, изцяло отдаден на изкуството. От старите майстори могат да бъдат видени наситения с колорит „Натюрморт“ на Васил Бараков и поетичното „Ноктюрно“ на Рафаел Михайлов.

Интереса към портрета и отношението художник-художник проследяват творбите „Златю Бояджиев“ на Ваня Васкова и „Петър Попов–Попето“ на Николай Русчуклиев. С портрети са представени живописците Цветко Цветков, Лиляна Русева, Людмила Поптошева, Роман Кисьов,  скулпторът Никола Богданов.

Пейзажът и различните тенденции в неговото развитие се наблюдават в творбите на Наполеон Алеков, Иван Тричков, Живка Енчева, Илия Пеевски, Красимир Кръстев – RASSIM®.  Жанрът е предпочитан и за русенските художници Илия Найденов,  Марин Христов, Тодор Делев, Георги Цигуларов, Христо Касабов, Стоимир Иванов.

Зрителите ще могат да се насладят на импресиите на Андрей Даниел, Иван Кирков, Михаил Бешев, Любен Костов, Енчо Пиронков, Емануил Попгенчев, Иван Токаджиев,  Десислав Гечев, Красимира Кирилова и др.

Изложбата няма да има официално откриване, но може да бъде видяна до 27 февруари. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов