Отличиха Севдалин Петров за 70-годишен рожден днес

Животът

04-02-2022, 18:41

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Честит рожден ден на актьора Румен Угрински!

Севдалин Петров навърши 70 години днес. За успешната си професионална кариера той бе отличен от областния управител Анатоли Станев и от неговия заместник Синан Хебибов. Станев му връчи грамота за цялостен принос в развитието на спорта в страната, а Хебибов го награди за неуморната и всеотдайна работа в развитието на футболното съдийство в Русе и България, както и за личния му принос към спортната общественост.

Севдалин Петров е от тези хора, които се стремят да оставят ясно послание след себе си и да бъдат в полза на другите. Може би затова след футбола той се отдава на строителството, което му носи удовлетворение с обетите, които предава на хората. „Човек живее пълноценно и може да получи признанието на другите, само когато гради с достойнство и чест“, казва Петров. Той е спонсорирал и множество благородни каузи. Помагал е за изграждането на параклиса в старческия дом в квартал „Долапите“, реновирането на най-големия дом за възрастни хора в град Русе, детски градини и също за осъществяването на редица културни мероприятия.

Като съдия е записал 98 мача в „А“ група, а двубоите в „Б“ не може да ги преброи. Имал е щастието да бъде на терена с най-обичаните български футболисти. Сред тях са Христо Стоичков, Красимир Балъков, Наско Сираков, Трифон Иванов и още много други, които са изпълвали сърцата ни с гордост. Родом е от Бяла и съвсем логично започва да играе в школата на „Бенковски“, а по-късно, когато се прехвърля да учи в Строителния техникум в Русе става централен защитник на „Локомотив“. За съжаление си чупи левия крак и това го преориентира към съдийството. Първият му мач е бил в Стара Загора между „Берое“ и „Локо“ /Сф/. Тогава той и Николай Колев са били помощници на Веско Богданов. Бенефисът му обаче е бил в Москва между местния „Динамо“ и белгийския „Гент“.

Интересен факт е, че Севдалин Петров е бил и ментор във футболното съдийство на заместник областния управител Синан Хебибов. Сред най-ценните съвети, които Хебибов е получавал от Петров, е да мислиш бързо и никога да не се съмняваш в решенията си. Като главен съдия Хебибов е ръководил малко над 100 официални мача от четвърта лига при мъжете в област Русе.

Няма как да не бъде отбелязано и, че Севдалин Петров е сред основателите на юношеския футболен клуб „Локомотив 2001“, като в самото начало той и екипът му успяват да привлекат по около 180 деца на сезон. Благодарение на неговите усилия на крака стъпва и „Дунав-Русе“. Той председателства местния отбор в периода от 2003-а до 2005-а. Колкото до участието в строителния бранш, то трябва да се спомене, че е спомогнал за реализирането на някои от най-значимите инфраструктурни проекти в региона. Сред тях са подлеза до МГ „Баба Тонка“, пасарелката между кварталите „Родина“ и „Чародейка“. В по-ранно време сградата на гражданската защита, както и прилежащата инфраструктура и редица обекти на ВиК инфраструктурата в града ни. Бил е председател два мандата на Камарата на строителите в област Русе в периода от 2013 до 2019 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов