В Русе почетоха 150 години от рождението на Гоце Делчев

Животът

04-02-2022, 14:30

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриват изложба "Безсмъртният апостол Гоце Делчев“

С минута мълчание и полагане на цветя кметът на Община Русе Пенчо Милков и областният управител Анатоли Станев отдадоха почит към революционера Гоце Делчев, роден на тази дата преди 150 години.

„Делото и идеалите на Гоце Делчев са съхранени в историята, народното творчество и в сърцата на тези, до които се е докоснал, затова той завинаги остава като Апостол на свободата на българите от Македония и Одринско, продължител на делото на Левски“, каза кметът Пенчо Милков.

Георги (Гоце) Николов Делчев е роден през 1872 година в Кукуш (дн. Гърция). Заедно с Дамян Груев е един от основателите на Българския македоно-одрински революционен комитет, на който по-късно става ръководител.

Той вярва, че Македония и Одринският вилает трябва да се обособят като самостоятелна автономна единица в Османската империя с равноправие на всички народности, живеещи в нея.

Негов е цитатът „Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи. Трябва да работим за България, защото тя ще дойде и ще ни помогне да отхвърлим османската власт“.

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов