Приживе д-р Димитрова се бореше колкото се може повече жени да раждат нормално

Животът

04-02-2022, 14:16

Снимка:

Лечебни заведения "Медика"

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Раждането на занаятите ни показва Арехологически музей-Варна

Утре си казваме последно сбогом с прекрасния човек и акушер-гинеколог

Както вече информирахме, на 28 януари 2022 г., след дълго боледуване ни напусна уважаваният акушер-гинеколог д-р Динка Димитрова. "Всеотдаен лекар, работещ с много любов и внимание към пациентите си", отбелязаха с прискърбие от УМБАЛ "Медика" Русе.
 
В едно от последните си интервюта за вестник "Утро" през 2019-та година, д-р Димитрова казва, че нормалното раждане е по-добро и за майката, и за бебето. 
 
"Наистина в национален и световен мащаб процентът на ражданията по оперативен път се увеличава, за което има много обективни причини. Една от най-важните е, че нашите пациентки започнаха да раждат в по-късна възраст, а това предполага повече придружаващи заболявания, които налагат секцио. Терминът "Свръхценно единствено дете" също обяснява тенденцията - за да няма усложнения за майката и плода и за по-голяма сигурност, пациентките и лекарите предпочитат раждане по оперативен начин. Не трябва да се пропуска и фактът, че твърде много жени напоследък започнаха да забременяват чрез ин витро оплождане и тъй като става въпрос за наистина дълго чакани ценни бебета, родоразрешението със секцио е по-сигурният метод за тях", споделя тогава д-р Димитрова. И допълва, че акушер-гинеколозите в днешно време продължават да се борят раждането със секцио да е само по медицински показания и колкото е възможно повече жени да раждат нормално. 
 
Поклонението ще се състои на 5-ти февруари 2022 г., от 11:30 ч., в храм "Света Троица", гр. Плевен, а погребението от 12:30 ч. в гробищен парк "Чаира" гр. Плевен.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов