Дарение от книги за Раковски получиха читалищата от община Ценово

Животът

04-02-2022, 07:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежите от боксов клуб "Дунав" получиха дарение

Деветте читалища на територията на община Ценово получиха дарение от книги. Благородният жест е направен от пловдивското издателство „Ойрошпед“ по инициатива на фондация „Бъдители“. Дарението съдържа четири книги, посветени на 200-годишнината от рождението на Георги Сава Раковски. Във всяка от колетните пратки беше поставено и придружително писмо от дарителите. Читателите вече могат да се докоснат до фототипните издания на три книги на Георги Раковски, които са били оставени в забвение повече от век. Изданията имат висока стойност и заслужават да възкръснат отново в днешните интересни времена, е категоричното становище на издателите.

Списанието „Българска старина“ дава задълбочени познания за старонародното ни вероизповедание, древността на българския език и преимуществата му пред другите европейски езици, възникнали на основата на старобългарския.

Втората книга „Ключ българскаго язика“ полага основите на българското езикознание. Освен това Раковски успява да докаже, че само чрез старобългарския език могат да се разчетат древните езици като санскрит и зендски.

В третата книга „Показалец“ се обяснява българския бит, обичаи, честване на събития. С нея за първи път се поставя основата на етнография на Балканския полуостров. За първи път авторът анализира и съпоставя българската народна култура с тази на близки и по-далечни страни.

В последната книга „Раковски – 200 години безсмъртие“ авторът Иван Тренев дава пояснение за всяка една от книгите на Георги Раковски, на „бял свят“ излизат много неизвестни факти за живота и делото му. Публикувани са много допълнителни материали, които осветляват връзките на Раковски с възрожденски дейци – Левски, Ботев и Каравелов.

„Ние се стремим да вдъхнем увереност и гордост на младите хора в силните корени и гени на великия български род. Споделяме книгите на Раковски като идеолог, който работи за българската държавност, още преди да има държава“, се казва в обръщението на дарителите към бъдещите читатели.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)