Модният бранш към Пенчо Милков: В Русе липсват млади и квалифицирани кадри

Кметът на Община Русе Пенчо Милков и зам.-кметът Златомира Стефанова проведоха работна среща с д-р Ахим Байерл и инж. Калинка Кирова от ръководството на БТБ България АД. Те се запознаха с основните предизвикателства пред модния бранш в Русе, сред които е липсата на млади и квалифицирани кадри. 

„Във фирмата едва 50% от служителите ни са шивачи, всички останали се занимават с креативни дейности като технолози, моделиери, дизайнери и други“, сподели д-р Байерл.

Той разказа за възможностите за внос на работна ръка от други страни, вкл. представители на българската диаспора отвъд родината, и подчерта, че в това отношение режимът в Румъния е много по-облекчен.

„Задържането на служителите и хората в града не е единствено въпрос на заплащане“, категоричен бе кметът.

Той заяви, че за да не напускат младите русенци родния си град, е необходимо да се положат усилия от страна на работодателите и едновременно с това местната власт работи активно за подобряването на материалната и духовната среда.

На срещата се дискутираха и възможностите за получаване на финансиране във връзка със старта на новия програмен период. Кметът разясни, че в него приоритет ще бъдат регистрираните субекти по Закона за индустриалните зони. Той призова предприятията в Западна и Източна промишлена зона на Русе да се обединят, за да кандидатстват за финансиране за подобряване на инфраструктурата около цеховете си, тъй като на общините не се позволява да правят подобни разходи.

Общинското ръководство припомни, че Областният информационен център ще продължава да действа и през следващите 2 години и негова основна цел е да информира своевременно предприятията за възможностите за кандидатстване по програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, за отворените процедури  и условията, на които те и проектите им трябва да отговарят.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов