Въведоха нови мерки във връзка със завишената заболеваемост от Ковид-19

От следващата седмица продължава ротацията на учениците от 5 до 12 клас

Няма да се въвежда ограничаване в работното време на обектите с обществено значение, намалява се обаче капацитетът им на функциониране. Това бе решено по време на провелото се заседание на Областния оперативен щаб, което бе водено от Анатоли Станев, неговия заместник Синан Хебибов и изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. „Вярно е, че напоследък се заразяват все повече хора, но изкарват заболяването сравнително леко. През последните дни се наблюдава спад на натовареността на лечебните заведения и най-вече заетостта на реанимационните легла. Ако ситуацията се усложни, ще бъдат въведени допълнителни мерки, но все още не искам да поставяме допълнителни рестрикции пред бизнеса. Уверявам ви, че търся баланс в тежестта на мерките. На първо място са животът и здравето на хората, но не можем да си позволим да изправим бизнеса пред фалит.“, коментира Станев. „Имам доверие в хората, че ще спазват наложените мерки и съответно ограниченията ще отпаднат много по-бързо.“, допълни още Станев.

От следващата седмица продължава ротацията на учениците от 5 до 12 клас. Това важи за цялата област, като изключение прави единствено община Ветово. Категорично учениците от 1 до 4 клас ще учат присъствено. Също така се ограничава наполовина капацитетът на обектите с обществено значение. Става дума за ресторанти, барове, дискотеки, фитнеси, театри, кина и др. Те ще трябва да работят при стриктно спазване на хигиенните условия, като дезинфекция и достатъчно отстояние между хората вътре. Посетителите ще трябва да разполагат и със зелен сертификат. Няма обаче да се ограничава работното време на обектите. Там, където е възможно, се препоръчва и работа от вкъщи. Забранява се и влизането в моловете на деца под 18-годишна възраст без пълнолетен придружител.

Споменатите мерки, бяха гласувани на провелото се днес заседание на Областния щаб и се очаква да влязат в сила веднага след като бъдат съгласувани от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Остава възможността за имунизация срещу Ковид-19 в Русе и в неделните дни. Очаква се до дни да няма необходимост и от предварително записване на час за препарата на „Модерна“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов