Детската площадка в Караманово ще се обновява по проект

Община Ценово започва да изпълнява третия проект, който се реализира със съдействието на Програма „Ромакт“. Разработката предвижда да се обнови изцяло площадката за игра на открито в Детска градина „Радост“ в Караманово. Според одобрения вече проект ремонтните дейности ще започнат в началото на април и ще продължат два месеца. Досегашната асфалтова настилка ще се подмени с ударопоглъщащи плочи. Предвидено е обновената площадка на бъде с площ от 100 квадратни метра. На различни места ще се разположат и  монтират три детски съоръжения – пързалка, клатушка и двойна люлка. Общата стойност на проекта е за малко повече от 5400 евро. По Програма „Ромакт“ ще се осигури сумата от 5000 евро, а останалите средства ще бъдат за сметка на бюджета на Община Ценово. Програма „Ромакт“ е съвместна програма на Съвета на Европа и Европейската комисия.

„Основната цел на проекта е да се осигури безопасна и атрактивна среда за игри и обучение на децата. Повечето от съоръженията на площадката в детската градина са морално и физически остарели. Стремежът е да се осигури по-добра интеграция и социализация на децата от ромската общност. По проекти на „Ромакт“ досега в учебните заведения на територията на община Ценово бяха осигурени лаптопи, облекла и обувки за децата в неравностойно положение“, сподели Тодорина Тодорова – старши специалист „Образование и култура“ в общинската администрация.

Стартът на проекта ще бъде даден от среща между представители на „Ромакт“, учители и родители. Освен че ще бъдат представена информация за предвидените дейности, ще се направи опит да се привлекат представители на родителите като доброволци за изпълнение на част от строително-монтажните работи.

В края на миналата година приключи обновяването на част от помещенията в детската градина. С обновен облик са залата за игра, спалното помещение и занималнята. За ремонтните дейности и закупуване на обзавеждането са изразходвани повече от 17 000 лева, осигурени от общинския бюджет. Образователни експерти са категорични, че Детска градина „Радост“ в Караманово ще се превърне в истинска бижу и притегателен център за малките палавници.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)