320 хиляди сезонни цветя са произведени в общинските оранжерии

Близо 1500 тона отпадъци от нерегламентирани сметища почисти ОП „Паркстрой-Русе“

Над 70 000 есенни цветя (теменуга, паричка и незабравка от различни сортове), както и 250 000 пролетни разсада от петуния, тагетис, колеус, целозия, импатианс, лобелия, мимулус, салвия, бегония и др. са произведени от общинското предприятие „Паркстрой-Русе“ през последната година. Те са използвани за зацветяването на емблематичната за Русе Ваза в Парка на младежта, кръговото кръстовище при хотел “Рига”, сферите в подлеза при ОЗК „Арена“ и терасите пред централната сграда на Община Русе.

През 2021 г. служителите са извършили и изрязвания на опасни клони и дървета по близо 900 сигнала, вкл. постъпили по спешност от телефон 112.

Друга основна задача е грижата за сервитутите на 67 км извънградски пътища, където се налага регулярно косене, обработка на площите с шредер, изрязване на храсти, дървета и клони и събирането им.

Сред дейностите на предприятието е и поддържане чистотата в централната градска част, за което се използват новопридобитите многофункционални комунални машини. С регистрирането на общинските кладенци бе осигурено и редовното миене на улици и булеварди, като цената на добиваната вода е с близо 8 пъти по-малка.

Общо 64 сметища с над 1 476 тона отпадъци са почистени през 2021 г. в различни части на Русе и местностите „Касева чешма“, „Харманлъка“, „Трите гълъба“ и др. Предвид високия брой нерегламентирани замърсявания Община Русе ежегодно отделя 250 хил. лв. за премахването им.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов