Десислава Атанасова инициира среща по проблемите с енергийната криза

Народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Десислава Атанасова инициира среща с представители на местната власт и различни обществени и здравни институции във връзка с финансовите предизвикателства в ситуациите, породени от енергийните кризи. Срещата се проведе в зала 1 на Областна администрация – Русе и предизвика широк обществен и медиен интерес.

Тъй като сме на прага на обсъждането на Закона за държавния бюджет, г-жа Атанасова прикани представителите на различни институции да споделят проблемите си и техните виждания за възможни работещи мерки, за които народните представители да настояват и да търсят законодателни решения. „Все по-чести са репортажите в национални и регионални медии за липсата на възможност общините да плащат за осветление на уличната мрежа, за отопление на общински лечебни заведения, заведения за социални грижи, детски градини и училища. Общините без Закон за държавния бюджет не могат да приемат своите общински бюджети. В този смисъл Националното сдружение на общините вече ме уведоми, че е разговаряло с министъра на финансите за среща. Заради КОВИД карантината тази среща не се е състояла преди гласуването на бюджета в Министерски съвет. Българска болнична асоциация, Националното сдружение на областните болници, Националното сдружение на университетските болници, както и Сдружението на общинските болници  е изпратило отворено писмо до всички държавни институции от изпълнителната власт до Управителния съвет на НЗОК и Народното събрание за предприемане на мерки по отношение на бюджетирането в системата на здравеопазването, тъй като лечебните заведения са също част от тези, които много трудно ще понесат кризата с цената на електроенергията. Там действа все още старият рамков договор, който не отговаря на нивата на инфлацията, нито на очакванията за следващите няколко месеца за регулиране на цената на електроенергията. Петиция до Законодателната и Изпълнителната власт подготвят и висшите учебни заведения, които при тази ситуация също трудно биха издържали, макар и сами да формират бюджетите си.

От името на висшите учебни заведения народният представител проф. Михаил Илиев сподели, че по информация на ректори на различни университети, те плащат в момента 3-4 пъти по-високи суми за електроенергия и отопление, при положение, че все още повечето работят в условията на дистанционно обучение. Още по-зле е ситуацията с училищата. Съветът на ректорите е излязъл с предложение за допълнително финансиране, свързано с разходите за електроенергия. „Притесненията на хората и на институциите са основно от мудността, с която изпълнителната власт решава жизнено важните проблеми, свързани с кризата, докато поставя като приоритет кадровите промени”, подчерта проф. Илиев.

Почти единодушни бяха кметовете на общините и малките населени места, че разходите им за електричество са се увеличили тройно и четворно. Сравнението с Европа, която често се цитира по отношение на това, че навсякъде електроенергията е поскъпнала, е некоректно, смятат представители на местната власт и посочват пример, че никъде в Европа не се спира уличното осветление, за да се намалят разходите. Повечето от ръководителите на общините се убедени, че пестенето от улично осветление ще увеличи престъпността и категорично отхвърлят този начин на икономии, посочвайки, че по-скоро биха отрязали от бюджета за други дейности, отколкото да изложат живота и имуществото на хората на риск заради енергийната криза.

Десислава Атанасова увери, че на утрешното извънpeднo зaceдaниe нa ĸoмиcиятa пo eнepгeтиĸa в пapлaмeнтa групата на ПП ГЕРБ – СДС ще внесе пpeдлoжeниeтo cи зa пълнo ĸoмпeнcиpaнe нa oбщини, oбщинcĸи пpeдпpиятия, дeтcĸи гpaдини, coциaлни зaвeдeния, yчилищa, мoлитвeни xpaмoвe, бoлници, yнивepcитeти, ĸyлтypни oбeĸти. „Te нe мoгaт дa пoeмaт цeнaтa нa cвoбoдния пaзap и дъpжaвaтa тpябвa cпeшнo дa ce нaмecи и дa ги пoдпoмoгнe“, зaяви Дecиcлaвa Aтaнacoвa. „Aĸo зaeднo мecтнa и зaĸoнoдaтeлнa влacт пocтaвим иcĸaниятa cи пpeд изпълнитeлнaтa влacт, тe биxa мoгли дa бъдaт чyти и yдoвлeтвopeни. Bъпpeĸи чe cмe oпoзиция, щe нacтoявaмe тe дa бъдaт вĸлючeни в бюджeтa, ĸoйтo пpeдcтoи дa ce глacyвa“, ĸaзa oщe Десислава Атанасова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов