Без допълнителни мерки срещу Ковид-19 в Русенско

Животът

31-01-2022, 16:47

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спад в активните случаи на Ковид-19

До 1199 стигна заболеваемостта на 14-дневна заболеваемост в Русенско, което нарежда региона в т.нар. лилава зона по разпространение на заболяването. Характерното за нея е, че има риска за дълготрайно и бързо нарастване на случаите. Всъщност почти цяла България е в подобна ситуация. Изключените правят шест области, които се намират в тъмно червената зона по заболеваемост. Това са Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Кърджали. Най-усложнена се оказва ситуацията в София столица, където стойността на показателя към днешна дата е 2533. Независимо от сравнително бързото разпространение на коронавируса в Русенско през последните седмици, на този етап не се предвижда допълнително затягане на мерките на местно ниво. Това заяви областният управител Анатоли Станев по време на работна среща с колегите си от съседни области в Плевен. Само за последната седмица статистиката сочи, че заболелите са се увеличили с над 1200 души, но оздравелите са 1655. Наблюдава се спад на активните случаи – от над 2300 до под 1900. Именно затова според Станев не е необходимо предприемането на допълнителни мерки на локално ниво.

Сред положителните тенденции е и, че постепенно се наблюдава спад на натовареността на болниците. Последните данни сочат, че тя е малко над половината от капацитета на лечебните заведения, като натовареността на реанимационните легла е около 65%, а на неинтензивните около 55%.

Областният управител Анатоли Станев е в постоянен контакт с РЗИ, както и с болниците от региона и при необходимост и съответно влошаване на епидемичната обстановка е в готовност да се предприемат допълнителни мерки. За сега обаче такива не се предвиждат. По думите на Станев най-важно е да се даде възможност на всеки желаещ да се ваксинира в удобно за него време, както и с препарата, който предпочита. Затова в региона са осигурени шест „зелени коридора“, мобилен екип, както и постоянно работещ през делничните дни кабинет на РЗИ, който работи само след предварително записване на час. Имунизации се правят и от общопрактикуващите лекари.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов