Младежите от боксов клуб "Дунав" получиха дарение

Дарението за клуба включва боксов таймер, 14 чифта специални кецове, както и 10 каски

Боксов клуб „Дунав-Русе“ получи дарение на стойност малко над 2400 лева от Сдружение „Арената“, чийто управител е Атанас Бойков. Инициативата стана възможна и благодарене на подкрепата от заместник областния управител Синан Хебибов. Той даде идеята точно този клуб да бъде подпомогнат, тъй като все още боксът не е достатъчно популярен и широко практикуван сред младежите. Освен това възпитаниците на клуба, както и техният треньор Айрин Исметов имат множество победи на професионалния ринг на републиканско, международни, европейски и световни първенства. Последната такава е от отиващата си вече седмица, когато Айрин дебютира като треньор, а Ерик Илиев се класира втори на Държавното лично отборно първенство за юноши 15 – 16 години, част от купа „България“. Надпреварата се проведе в Козлодуй, като Ерик се е подготвял за състезанието само около три месеца. В два поредни мача той победи „Лъвовете“ от Петрич и шампиона от своята категория, който е от „Кико“ София. Припомняме, че настоящият треньор Айрин Исметов бе и 15 години от 2002-а до 2017-а шампион на България в категориите от 38 до 64 килограма. Той има общо 124 победи и е представял България в над 40 страни. „Работя това, което обичам. Вярвам в способностите си и знам, че аз и момчетата ще успеем да покорим още много върхове.“, коментира Айрин. Мечтата му е за разширяване на отбора, който към момента се състои от над 30 младежи между 10 и 20 години и завоюване на все повече нови титли. „Талантливите деца са много и ние сме длъжни да дадем всичко от себе си, за да успеят и те.“, допълни Исметов. Като основен приоритет си поставя намирането и на нова зала, където отборът да може да тренира пълноценно и най-вече постоянно. Сега клубът се помещава в сградата на СУ „Йордан Йовков“, но в нея се провеждат занятия и по много други спортове. Сред тях са йога, канго джъмпс, а също и муай-тай. „Благодаря на Мартин Маринов, който е собственик на залата, за условията, които ни предостави. Без неговата помощ не бихме се справили.“, сподели още Айрин Исметов.

Дарението за клуба включва боксов таймер, 14 чифта специални кецове, както и 10 каски, като последните се очаква да пристигнат следващата седмица. Те са осигурени в сътрудничество с Тервел Пулев. Отделно благодарение на „Фитнес храни“ е доставен и боксов чувал, който е отличен за овладяване на техниката ъперкат, използвана в близък бой. Както стана ясно парите за дарението идват от Сдружение „Арената“, от където първоначално са обмисляли изграждането на уникална по рода си спортна площадка в Русе. Планирано е било тя да бъде от тип “Ninja Warrior”, т.е. тя е щяла да включва най-различни спортни съоръжения от висок клас за малки и големи. Поради по-тромави и бюрократични процедури, проектът поне на този етап няма да се реализира. Сдружението е и организатор на нашумялото през последните две години състезание „Арената“, на което хора от всякаква възраст, любители на спорта, можеха да изпитат уменията си за издръжливост, ловкост, точност и баланс. През 2020-а надпреварата привлече 21 души от всички краища на страната, а през 2021-а 24. Най-младият участник бе на 17, а най-възрастният на над 50. И при двете състезания специални гости са били любими риалити герои от „Фермата“ и „Игри на волята“ и с тяхна помощ и тази на спонсорите бяха събрани средствата. Сред гостите бяха Боби и Стоян  от „Фермата“ 6, Майора от „Фермата“ 1, Краси Джунов от „Фермата“ 5, Пламен Младенов и Веско Панчев от „Игри на волята“ 1, Александър и Джералдин от „Игри на волята“ 2. Тези познати лица от малкия екран посетиха Русе по покана на екипа на „Арената“. Дали и тази година състезанието ще се проведе, все още не е решено. Едно обаче е сигурно – със събраните пари от двете „Арени“ ще продължат да се финансират младежи за участия в състезания, тренировки, а също ще бъде закупена и екипировка.

Момчетата и момичетата от боксов клуб „Дунав“ продължават да тренират и в този момент. През март ще участват на специално състезание за ученици, а през април за юноши. Следващата седмица пък заминават за Пловдив, където ще участват на републиканското състезание за младежи 17 – 18 години. Там ще се включат шест момчета, като всяко от тях ще бъде в различна категория от до 51 до над 92 килограма. Ноември месец миналата година Айрин Исметов бе отличен с грамота на областния управител за цялостен принос в развитието на боксовия спорт в Русе и региона. „Много сме благодарни – предавате вяра и смисъл на работата ни, мотивирате ни да бъдем все така успешни.“, казаха младежите от клуба. „Бъдете упорити и постоянни – всеки труд се възнаграждава. Вярвайте в себе си и нещата ще се случат. Дори нещо да не се получи от първия път, не спирайте да пробвате. Вие сте шампиони – бъдете горди, направете треньора си още по-горд, както и всички нас.“, заяви Атанас Бойков. От своя страна заместник областният управител Синан Хебибов бе категоричен, че освен здраве, спортът калява характерите и ни подготвя за по-лесно справяне с предизвикателствата на живота. „Вярвам ви и ви благодаря затова, че ни карате да се чувстваме горди русенци и българи. Имате моята подкрепа, разчитайте на мен! Вие сте изключителни млади хора, които могат да бъдат само пример за страната ни.“, сподели още Хебибов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов