Няма яснота за магистралата Русе - Велико Търново и за нов мост над Дунав

До средата на годината предстои да бъде пусната фериботна линия между Русе и Гюргево

До юни ще бъде пусната фериботна линия между Русе и Гюргево. За това се договориха на среща по-рано днес вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну. Форумът бе домакинстван от областния управител Анатоли Станев, като Областна администрация – Русе бе съорганизатор на събитието. С пускането на ферибота се очаква трафикът през Дунав мост при Русе да се увеличи с около 1/3. При отлична организация към момента през моста могат да преминат около 1500 камиона на денонощие в едната посока. Повдигнат бе и въпроса за предстоящия ремонт на съоръжението на българска територия. Техническият проект е в процес на подготовка, като направената експертиза сочи, че на места има оголени конструктивни елементи. Идеята е ремонтът, който ще включва подмяна на бетонните плочи, да започне още през тази година и да завърши през пролетта. Паралелно ще се работи и по разработването на протокол за улеснено преминаване на моста, който да спомогне за синхронизирането на транспортните министерства от двете страни на река Дунав. Документът би трябвало да бъде разработен и подписан до края на март, като най-вероятно ще бъде приложен до лятото. Ако се окаже успешен, ще се внедри и на останалите гранични пунктове.  

Двете страни обсъдиха и плановете на българското правителство да изгради 4 моста между двете страни по Дунав, както и програмата Fast Danube. Тази програма цели превръщането на река Дунав в целогодишен плавателен път, обясни вицепремиер Караджов. Той поясни още, че към момента няма яснота за началната точка на магистралата между Русе и Велико Търново. Това се дължи на факта, че още не е решено къде точно ще се построи моста между Русе и Гюргево, тъй като целта е да се изгради бърз транспортен коридор между Румъния, България и Турция. На по-късен етап магистралата би трябвало да стига до Маказа. „Трябва да бъде даден живот на меморандума, подписан през 2019 година. Договорихме се с министър Гриндяну да се срещаме на всеки 3 месеца по повод дейността на работната група, която да оживи меморандума. В него става въпрос за това да се изследват петте точки, на които би могло да има мостове. Там влиза и работата по проекта Fast Danube”, обясни министър Събев. Освен при Русе останалите възможности за изграждане на моста са при Оряхово, Никопол, Свищов и Силистра.

В срещата участваха представители на държавната и местна власт. Сред тях бяха още заместник областният управител Синан Хебибов, заместник-кметовете на Община Русе Димитър Недев, Златомира Стефанова и Магдалина Илиева, както и изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. На събитието присъстваха още заместник-министрът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев, председателят на Управителния съвет на АПИ Тодор Василев, както и Радко Влайков, който е посланик за специални поръчения в Министерството на външните работи.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов