Златна значка „Русе“ за доайена на българския балет проф. Петър Луканов

По случай своя 90-годишен юбилей изявеният български хореограф, постановчик, режисьор и педагог проф. Петър Луканов получи златна значка от Община Русе.

Празникът на балетмайстора бе отбелязан със спектакъла „Жизел“, който той поставя преди години и все още е неизменна част от афиша на Държавна опера-Русе.

„Благодаря Ви за творческата отдаденост и многобройните вълнуващи моменти, които балетните Ви постановки доставяха на всички русенци и гости на града през годините“, поздрави го началника на отдел „Култура“ и почетен гражданин на Русе г-жа Ива Чавдарова.

Проф. Луканов е създател на повече от 80 балетни постановки, 35 танцови миниатюри и танцовите фрагменти за някои от най-впечатляващите оперни продукции на сцените на българските оперни театри.

 Той трайно свързва творческата си съдба с Русенската опера. Професионалният му път започва в Русе като артист-балетист в периода 1953-1963. Той е възпитаник на именития руски балетист, хореограф и балетен педагог Леонид Лавровски (1905-1967), при когото завършва Балетна режисура в Москва (1963-1967).

Неговите първи постановки са ориентирани към едноактни балетни творби върху музика от ХХ век, които поставя на русенската балетна сцена. Сред тях се открояват заглавията на „Чудният мандарин“ по музика на Барток и „Карнавал в Куба“, представени през 1965 заедно с „Франческа да Римини“ от Чайковски под диригентството на Александър Владигеров. Спектаклите са удостоени с присъствието и аплаузите на Дмитрий Шостакович. През 1966 отново на русенска сцена следват „Целувката на феята“ от Стравински, „Блудният син“ от Прокофиев, „Един американец в Париж“ по музика на Гершуин.

След множество постановки в София, Пловдив и Стара Загора, в средата и в края на 70-те името на Луканов отново присъства в русенския балетен афиш с оригиналните постановки на „Рождество и разпятие“ по музика на Васил Казанджиев и с мащабните балетни творби „Хайдушка песен“ на Александър Райчев, „Нистинарка“ на Марин Големинов, „Чиполино“ от Карен Хачатурян и класическото заглавие „Жизел“. През 1996 година Петър Луканов поставя на русенска сцена класическия балет „Дон Кихот“, на следната година – балета на Красимир Кюркчийски „Козият рог“, а през  1998 година – отново „Нестинарка“ на Марин Големинов и „Жизел“, която постановка и днес присъства в репертоара на балета на Русенската опера.

Афинитетът на Петър Луканов към музикалния авангард потвърждават и последните му постановки по музика на Симеон Пиронков за Русенската опера – „Апологията на Сократ“ („Истинската апология на Сократ“) и „Балетна музика в памет на Стравински“, осъществени през 2005 под диригентството на Симеон Пиронков-син.

Творбите на Петър Луканов се отличават с четлива режисьорска конструкция, а ясно проведените взаимоотношения между героите и  прецизността в провеждането на драматичното действие достигат до изграждането на въздействащи кулминации.

Проф. Петър Луканов е носител на Орден „Стара планина“, Златна и Кристална лира на СМДТ и на награда за съвременна хореография от Международния балетен конкурс във Варна.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)