Първа страна в ЕС маха мерките срещу Ковид 19

Последните ограничения в Дания ще бъдат премахнати на 1 февруари

Дания ще премахне всички оставащи ковид ограничения след данни, че хоспитализациите и смъртните случаи от “Омикрон” остават на стабилно ниво, а същевременно нивата на ваксинация в скандинавската страна са високи.

“Тази вечер можем да надигнем рамене и да намерим усмивката отново. Имаме невероятно добри новини, вече можем да премахнем последните ограничения за коронавирус в Дания”, каза премиерът Мете Фредериксен на пресконференция, след препоръки на епидемичната комисия и с подкрепата на всички основни политически партии, предава “Politico”. Последните ограничения ще бъдат премахнати на 1 февруари.

Новината идва на фона на увеличение на новозаразените, като в сряда са регистрирани 46 000 нови случая на COVID-19.

“Последните седмици се наблюдават много високи нива на заразяване, всъщност най-високите за цялата пандемия. Затова може да изглежда странно и парадоксално, че сега сме готови да се откажем от ограниченията”, каза още Фредериксен.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике добави: “Ситуацията в Дания е, че имаме това разделяне между инфекциите и пациентите в интензивно лечение и това се дължи главно на голямата активност на датчаните към реваксинацията. Това е причината, поради която сега е безопасно и правилно да го направим”.

Около 82% от населението на Дания на възраст 12 и повече години е напълно ваксинирано с две дози, от които 50% са подсилени с трета доза, показва информацията на датските здравни власти.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"