Проф. Огнян Хаджийски: Зачестяват случаите на деца с изгаряне

В рамките на една седмица в отделение по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ са приети за лечение 6 деца на възраст между 1 и 9 години с изгаряния. Те са пострадали в следствие на заливане с чай или гореща вода и едно от тях е получило травма при залепване на ръчичката на гореща печка. Площта на изгаряния при децата варира от 7 до 30 %.

Най-тежко и тревожно е състоянието на едногодишния Д.Д. от Силистренска област, който е с 30% изгаряне по главата, лицето и гърдите. Той е настанен в отделение по реанимация с опасност за живота, под денонощните грижи на квалифициран екип.

Останалите деца са вече в стабилно състояние, раните им са обработени, привързвани ежедневно и рехабилитирани. В момента се възстановяват.

В тази връзка началникът на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ проф. д-р Огнян Хаджийски, дмн, се обръща към всички родители: „Зачестяват случаите на деца с изгаряне. Апелираме да сте внимателни, когато приготвяте горещи храни или напитки. Никога не оставяйте децата без надзор в близост до печка или котлон! Те са малки и още не съзнават каква опасност крият те за тях. Винаги при изгаряне на деца, дори и малко на пръв поглед, потърсете специализирана медицинска помощ в болница, която разполага с всички необходими условия – екип от специалисти и необходимите средства за лечение!“Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)