„Блок 14“ подготвя фотографска и словесна акция „Напред в миналото“

Фотографска и словесна акция „Напред в миналото“ мотивира визуални артисти, вдъхновени от историята, да сътворят изложба от фотоси и поетични текстове. Това ще се случи в Русе по проект на Сдружение за изкуство и култура „Блок 14“, подкрепен по програма „Визуални изкуства“ на Национален фонд „Култура“. Финансирането е на обща стойност 14 950 лв., дейностите ще се развиват до края на годината. Проектът беше представен на пресконференция днес.

Арт мениджър на проекта е Евгения Явашева. През следващите няколко месеца петима фотографи: Асен Николов, Ваня Младенова, Димитър Митев, Мартин Попов и Явор Седянков, ще снимат своите визуални истории в пространствата на Къщата на фамилията Хитови. Майсторите на изящната словесност Владислав Атанасов и Мая Ангелова ще напишат поетични текстове по изображенията.

Те ще творят, интерпретирайки миналото, разказано от специалисти на Регионален исторически музей Русе за българския възрожденец и борец за свобода Панайот Хитов, за неговите наследници и обитатели на къщата, която днес е Център за изкуство и култура „Блок 14“. Ще бъде създадена експозиция с послания към публиката.

 „Този проект е ценен за нас, защото ни дава възможност да реализираме на практика основната цел на сдружението: да дадем възможност на независими творци да общуват помежду си по време на споделен процес. За нас най-важно е общуването между творците. Защото процесът на общуване е обмен на идеи и енергии“, каза Евгения Явашева. „Нашият дом - Къщата на фамилията Хитови, е главен герой в проекта. Ние обитаваме това място с  много отговорност към миналото. Защото Градът помни своята история, но има нужда от хората, за да я претворяват и  предават.“

Фотографската и словесна акция „Напред в миналото“ ще бъде представена в пространствата на Центъра за изкуство и култура „Блок 14“ през месец юни 2022. „Избрахме това име, защото за мен напред в миналото е равно на безкрайност. Както е безкрайно времето, така е безкрайно изкуството и средствата, чрез които може да бъде представена една идея“, обясни Евгения Явашева.

 

 

В публичното събитие ще участват музикални изпълнители, които ще представят произведения от епохата на Модерността. Посетителите на изложбата ще направят свои интерпретации на творческата концепция, като се включат в конкурс за най-добра непрофесионална фотография. Победителят ще получи едногодишен пропуск за двама за всички събития, организирани от Блок 14. Ще бъдат проведени поредица срещи между визуалните артисти и млади хора за споделяне на творческия процес.

„Най-красивото е, че имаме тема, но нямаме ограничения. Свободата може да е плашеща, но и вдъхновява. Всички фотографи имат възможност да разгърнат своята визия. А по време на поредицата срещи с публиката очи в очи, фотографите ще споделят с хората какво ги вълнува, какви книги четат, каква музика слушат“, сподели Асен Николов - един от визуалните артисти. Асен е и автор на логото и цялостната визия на проекта.

 

 

 Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден