XIV Фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ ще се проведе през юли

В периода 9-10 юли в Драматичен театър “Сава Огнянов“ в Доходното здание ще се проведе 14-ото издание на традиционния Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“. Той се организира от Общинския детски център за култура и изкуство и е част от календара на Министерството на културата. За пета година конкурсът ще бъде включен и в Националната програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Целта му е да популяризира музикалния ни фолклор и да приобщи младото поколение към българската култура.

Конкурсът се провежда в 4 раздела – народно пеене (индивидуални изпълнители), инструменталисти (индивидуални изпълнители), камерни вокални и инструментални групи и хорови състави, оркестри и ансамбли. Участниците във всяка възраст от груповите изпълнения се разделят в три категории – любители, паралелки с разширено изучаване на фолклор и музикални училища.

Отличените индивидуални участници, класирани на първо, второ и трето място във втора и трета възрастова група (в раздел I народно пеене и раздел II инструменталисти (кавал, гайда, гъдулка и тамбура), ще получат целева финансова подкрепа и едногодишна стипендия. 

Участниците ще бъдат оценявани от компетентно жури с председател проф. акад. Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и Сашка Ченкова – преподавател по народно пеене в Национално училище за фолклорно изкуство „Филип Кутев”, гр. Котел.

Заявки за участие се приемат до 20 юни на адрес или имейл:

7005 гр. Русе, ж.к. „Здравец“, ул. „Околчица“ № 9, до директор /за 14-и фолклорен конкурс/;

obdcki1@abv.bg.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов