Министри от България и Румъния ще участват във форум в Русе

Ускореното придвижване на хора и товари между България и Румъния ще бъде централна тема на предстоящите в Русе разговори между министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев и неговия румънски колега Сорин Гриндяну, който е и вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата в северната ни съседка. Срещата ще се състои този петък преди обед и се организира съвместно с областния управител Анатоли Станев. В разговорите ще участват още заместник министър-председателят по регионалното развитие и благоустройството на България и ресорен министър Гроздан Караджов, посланикът за специални поръчения в Министерството на външните работи Радко Влайков, заместник-кметът на Община Русе Димитър Недев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев.

Инициативата цели да се набележат както краткосрочни, така и дългосрочни мерки за облекчаване преминаването на граничните пунктове между двете държави. Специално внимание ще бъде отделено и на възобновяването на фериботната линия между Русе и Гюргево. Акцент ще бъде поставен и върху перспективите и плановете за изграждането на нови мостови съоръжения съгласно Меморандума за разбирателство между двете правителства относно изпълнението на съвместни инициативи за подобряване на условията за корабоплаване в общия българо-румънски участък на река Дунав и за транспортната свързаност, подписан още на 29 март 2019-а.

По предварителна програма в 10.00 часа на гранично контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“ ще бъде посрещната румънската делегация, като веднага след това на място двете делегации ще разговарят със служителите на институциите коя е най-ефективната организация за движението и обработването на леко и тежкотоварния трафик.

Планира се и съвместна пресконференция, като за сега тя се предвижда да е в 12.00 часа в някоя от залите на Областна администрация – Русе. За Анатоли Станев водещ приоритет в работата му като областен управител ще бъде именно подобряването на инфраструктурната свързаност на региона с останалите части на страната и с чужбина.

По подробна информация очаквайте през следващите дни. При промяна на обстоятелствата представителите на медиите ще бъдат своевременно информирани. Ще се проведат и срещи с ръководството на община Русе, които също съдействат за провеждането на събитието.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)