Ковид-19 отменя Дядовден за втора поредна година

Животът

22-01-2022, 09:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пандемията не позволи ритуала "окъпване" на Дядовден

Покачващата се заболеваемост от Ковид-19 и ограничителните мерки отмениха и тази година провеждането на уникалния мъжки празник Дядовден, който се отбелязва на 22 януари от над половин век в русенското село Черешово. Това обаче не попречи на областния управител Анатоли Станев да поздрави жителите на селото, съумели да съхранят традицията. „Напоследък сякаш забравяме за корените си и за това какъв силен народ сме били и продължаваме да сме. Подобни обичаи ни връщат към нашата същност, карат ни да преоткрием миналото си и да бъдем горди с него. Освен това те са още един стимул да се справяме с предизвикателствата пред нас, давайки си сметка, че единни винаги успяваме.“, написа Станев в поздравителния адрес. „Благодарен съм ви за това, което правите! Запазете живи родния бит и традиции. Уверявам ви, че ще ви подкрепя във всяка инициатива. Искам повече млади хора да се докоснат до магията на неповторимия българския дух.“, допълва още областният управител. Сред приоритетите на Станев като областен управител ще бъде и развитието на културата в Русе и региона. Специално внимание ще бъде отделено на българския бит и традиции.

„Хората са притеснени. Имаше доста болни, четирима души починаха. Мисля, че е по-добре да опазим здравето си. Българщината я носим в душите си и се надявам, че още през следващата година ще имаме възможността да проведем отново това събитие.“, коментира кметският наместник Сидер Златев. По последни данни заболеваемостта на 14-дневна база в областта вече надхвърли 1000 на 100 000 души население.

Черешовската мъжка веселба се провежда напук на жените, които ден по-рано са празнували Бабинден и не са допускали съпрузите си до ритуала и трапезата. Замислена е от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, които вече са покойници. Двамата се оплаквали в местната кръчма как жените ги пренебрегват. Именно заради това идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете позволяват на жените да се включат.

На този ден избраният за „Дядо на селото“ посреща в къщата си гости от всички краища на страната и ги гощава щедро. След това той бива изнасян на ръце до подобаващо украсена магарешка каручка, която го отвежда до селската чешма. Там дядото се окъпва за здраве и се дарява с кърпа и сапун, по подобие на акушерката на Бабинден. След това на селския мегдан бабите посрещат всички с хляб и сол и извиват кръшно хоро. Веселбата продължава на трапезата, а след като си пийнат, мъжете произнасят скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе”. Ако успеят да я изрекат правилно три пъти, значи са истински юнаци и носят на пиене. През годините петима мъже са ставали „Дядо на селото“. Необходимо е обаче дядото да отговаря на три съществени изисквания: да е кореняк, да е духовит и разбира се да има внуци. На 22 януари 2020 година за десети пореден път бе избран 77-годишният тогава Марин Колев. Оттогава досега празникът не се е състоял. По традиция празникът се организира от кметството в село Черешово, местното читалище, Община Сливо поле и фирма „МИР“.  Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)