И в Ценово отбелязаха Бабинден

Животът

21-01-2022, 16:31

Снимка:

Марий Пейчев

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ценово ще кандидатства по „Красива България“ за ремонт на общинска сграда

В почти всички населени места от община Ценово бе отбелязан празникът Бабинден. За разлика от предишни години, заради въведените противоепидемични мерки, нямаше големи събирания. Благословът за здраве, живот и дълголетие преобладаваше в поздравленията.

Читалището в Ценово на електронната си страница представи видеоматериал за Деня на родилната помощ. Ретроспекция показва настроението на празника през годините. По традиция представители на читалищното настоятелство посетиха здравната служба. Медицинските специалисти бяха изненадани със статуетка и сувенирни подаръци.

В Караманово също спазиха традициите, свързани с Бабинден. Кметът на селото Бисер Блажев и читалищният секретар Петя Герасимова връчиха подаръци и поздравителни адреси на лекаря и двете медицински сестри. Майките и децата, родени през изминалата година в селото, също бяха поздравени.

Духът на празника оживя и във фоайето на Народно читалище „Просвета“ в Джулюница. Жителите на селото се имаха възможността да се насладят на изложбата от гоблени, плетива и домашно приготвени баници и питки. Специално за празника жените бяха приготвили и традиционната макарина, която е характерна единствено по долното течение на Янтра.

Читалищните работници от Новград започнаха подготовката за празника няколко седмици по-рано. Те собственоръчно изработиха сувенири за всички жени от Пенсионерския клуб. В организацията като активни членове са записани близо 50 дами с посребрели коси. Заради въведените противоепидемични изисквания подаръците бяха разнесени до домовете на „бабите“. По стародавна традиция почит беше отдадена и на медицинските специалисти. В Новград работят лекарка и акушерка, които получиха поздравления на празника.  Местното читалище организира онлайн изложба на снимки под мотото „Аз и моята баба“. Повече от 30 фотоса на участници от Северна България показват взаимоотношенията между баби и внучета.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов