1443 бебета са се родили в Русе през 2021-ва година

Общо 1443 бебета са се родили в двете русенски болници - УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" и УМБАЛ "КАНЕВ" през изминалата 2021-ва година. Статистиката е предоставена по повод днешния Ден на родилната помощ - Бабинден.

Екипът на УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ" отбеляза Деня на родилната помощ със скромна, но традиционна церемония. Поради обстановката, гости на събитието бяха само областния управител на Област Русе Анатоли Станев и кмета на Русе Пенчо Милков. Беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръце на специалиста на смяна, имащ най-много раждания през изминалата година - д-р Джордже Стойнев. Акушерка, облечена в народна носия, поля вода и нарече: „Както лесно се плъзга сапуна, така лесно да се раждат бебетата. Така както се разлива водата, така да ни върви през цялата година. Колкото капки потекоха в едно, толкова деца да се родят в нашия град“ - едно красиво, народно пожелание към бъдещите родители, които планират да увеличат семействата си.

324 бебета поеха първа глътка въздух в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ” през отминалата 2021 година. Екипът с радост отчита, че броят на жените, които се доверят на специалистите в болницата расте с всяка изминала година. 318 майки на възраст между 16 и 44 години са избрали „Медика” за своя на най-съкровен момент. Шест от тях са дали живот на близнаци. Отборът на мъжките рожби води над този на женските със 176 на 148. Най-едрото бебенце е родено с тегло 4730 грама, а най-малкото е тежало 1750 грама. Недоносените бебета за годината са 19. Децата се развиват добре.

Повечето от родилките са от Русе, макар че УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ е предпочитано лечебно заведение за раждане и от семейства от съседните области - Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. За майките и новородените се грижи екип от 7 акушер-гинеколози,  трима неонатолози и двама специализанти по посочените специалности, подкрепяни от професионализма и отдадеността на 12 акушерки и 6 медицински сестри. За да бъдат по-спокойни преди раждането бъдещите родители, се организират и Онлайн прозорци на които специалисти дават отвори за това как преминава раждането и какви трябва да бъдат първите и най-важни грижи за новороденото.

За емоционалния комфорт на майките екипът подсигурява спокойна и ведра атмосфера в отделенията. Пациентките получават жестове на внимание и лично отношение. В края на миналата година родителите на всички новородени бяха трогнати от жеста, който получаваха при изписването - възглавничка, под формата на облаче.

През 2022-ра година продължава съвместната инициатива на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“ - „Четящо бебе“. Майките, които изберат лечебното заведение, за да родят своите рожби ще продължават да получават ваучер за 3 безплатни посещения на Академията за бебета, деца и родители "КиндиРу".

В  същото време в Акушеро–гинекологичения комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2021 година са родени 1119 бебета. Момичетата са 568, а момчетата 551. 24 са ражданията на близнаци. 21 са родилките под 18 години, от които 2 са на възраст 14 години. Най-зрялата родила жена  е на 48 години.

Преминалите пациентки с Covid-19 са 43, като 11 от тях са родилки.

През структура Родилно на АГ-комплекса са преминали 2022 пациентки, като 4 от тях са чужди гражданки.

Приетите  новородени в отделение „Неонатология“ са 1139, в т.ч. от други болници - 26. През изтеклата година бебето рекордьор с най-високо тегло е мъжко – 5100 грама , а с най-ниско тегло преживяло новородено е женско 600 грама. Броят на недоносените деца за 2021 г. е 157.

През структура „Гинекология“ са преминали общо 1333 гинекологично болни и бременни пациентки.

В Акушеро–гинекологичния комплекс на УМБАЛ „Канев” АД се осъществява 24-часово наблюдение на пациентките и новородените деца. Чудесните битови условия, които имаме дават възможност на всяка една бременна, родилка или оперирана жена да се възползва от самостоятелна VIP – стая, припомнят от УМБАЛ "Канев". Въпреки недостига на кадри у нас, в отделение Акушерство и гинекология няма недостиг на акушер- гинеколози, неонатолози, акушерки и медицински сестри.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)