Открива се изложба на Румен Скорчев в Благоевград

Ще бъдат показани 58 произведения на художника

Днес в 18:00 часа в Градската художествена галерия – Благоевград ще се открие изложба на световноизвестния български художник, график и илюстратор академик Румен Скорчев. В двете зали на галерията ще бъдат показани 58 произведения на художника от фонда на Художествената галерия „Никола Маринов“ – Търговище. Търговище е родният град на Румен Скорчев.
Художникът работи във всички области на графиката и илюстрацията, но най-известен е като майстор на рисунката. Изключително продуктивен, той е илюстрирал над 200 книги за деца и възрастни, между които „Майстор Ханс Рьокле и мистър Огненог“ от И. и В.Корн, „Девет приказки и две в повече“ от К.Чапек, „Храбрите щурци“ от А.Разцветников, „Малки жабешки истории“ от Й.Радичков, "Приказки" от братя Грим, лирика на Анна Ахматова, Александър Блок, Е.Багрицки, Александър Пушкин, Ф.Петрарка, Омар Хайям, X.Р. Хименес, П.К. Яворов, Н.Вапцаров и др.
Биографията на Румен Скорчев представлява дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници. Според Енциклопедията на българските изобразителни изкуства  произведения на Румен Скорчев се намират в галерията за ренесансово изкуство „Уфици“ във Флоренция, както и в музея „Албертина“ във Виена, фондация „Арт диалог“ – Париж, музея „Виктория и Албърт“ - Лондон, Дордрехтс музеум - Холандия, Националната галерия във Вашингтон, САЩ, Музея „Лудвиг“ в Кьолн и Аахен, Германия, Националната библиотека на Франция, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Египет. Включен е с творби в двутомното издание за 300 съвременни графици, издадено от Международния център за изкуство в Киото, Япония (1990).
От 21 януари до 12 февруари почитателите на изобразителното изкуство в Благоевград ще имат възможността да се докоснат до художественото наследство, оставено от един от най-известните български художници.


Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов