Експерти: Празничните трапези претоварват организма три пъти

Балансираното хранене може освен да подсили имунната ни система в този период на много вирусни заболявания, но и да ни помогне да детоксикираме организма

Януари е месец, в който отшумяват празниците по изпращането на старата година. Прекрасно време, в което сме с приятели и близки на големи трапези, а храната е в изобилие. Време, в което празничното настроение може да измести фокуса ни от здравословния начин на живот, за който внимаваме през цялата година.

За съжаление това е и време, в което зачестяват стомашно чревните оплаквания. Когато забележим изразена симптоматика е необходимо да се обърнем към специалист гастроентереолог. Ако оплакванията се засилват и не преминават в продължение на дни – болки, повръщания, чести уригвания, колики, диарии, промяна в цвета на изпражнения или наличие на кръв в тях, това е знак, че е необходимо да обърнем по-специално внимание на тези проблеми.

Д-р Йордан Чурчев e началник на отделението по гастроентереология в Медицински комплекс „Доверие“ от 2008 г. Той споделя, че  сред най-честите оплаквания за стомашно–чревни разстройства е горно-диспептичен синдром с екстремална тежест в горната част на корема, което може да бъде дори до степен затрудняваща дишането. Също така болки, кисели регургитации към устата, гадене, уригвания, епизоди с хълцане, повръщания. Може да се наблюдава подуване и напрежение на целия корем. Понякога се развиват чревни разстройства с колики в долната част на корема и диарии, а понякога и запек.

Кои са най-честите грешки, които допускаме в храненето по време на дългите

новогодишни празници?

Тези дълги почивни дни са съпроводени с приятни емоции, срещи с близки хора в празнична обстановка, изобилие от хубави храни и напитки. Допускат се твърде много „грешки”, които навреждат на организма като цяло и в частност на храносмилателната система, която поема най-голям товар. Също така хора, които са спазвали коледните пости и след края им започват да се хранят обилно, което не е правилно, защото е необходимо известно период на “адаптация” към приема на месна храна. Приема се голямо количество храна, която е мазна, калорична и пикантна, а често обилното хранене е съпроводени и с приема и на голямо количество алкохол, което трайно затормозява организма и може да доведе до редица увреждания.

Какво е важно да знаем за разтоварващия режим след празничния период?

Трябва да се знае, че дори и да не сме получили храносмилателни проблеми по време на празниците, със сигурност сме претоварили организма си с поне 3 пъти по-голям от необходимия ни брой калории. Добре е в следващите седмици да се приема храна в количества, по-малки от обичайните, да не употребяват концентрирани мазнини и захари, да се спре или намали алкохола. Храната да е разнообразна, да се приемат повече плодове и зеленчуци, течности. Също така към диетата може да се добави определена физическа активност, която е индивидуална за всеки.

Можем ли да предизвикаме гастроентерологичен проблем ,докато се опитваме да се детоксикираме?

В обществото се ширят различни похвати за „изчистване”, някои доста драстични, увреждащи, водещи понякога до по-голям проблем: като например прием на големи количества разсол, сок от червено цвекло, лимонов сок, айран, мляко, различни билкови отвари, семена и кълнове. Трябва да се знае, че тези средства не са универсални, а проблемите са специфични. Пациентите понякога не го разбират и влизат в крайности, а в крайна сметка това самолечение да е вредно за тях.

Кои са най-уязвимите хора и защо?

Най-уязвимите към подобен тип натоварване се явяват хронично болните – хипертония, диабет, обезитас и хора с лоша мастна обмяна, болни със сърдечно-съдови и мозъчно-съдово заболявания, както разбира се и хора с предишни и повтарящи се оплаквания и болести от страна на храносмилателната система, рефлукс, хронични гастрити и колити, язвена болест, установени дивертикули на дебелото черво, жлъчно-каменна болест, панкреатити и др., при които едно такова прехранване и приемане на значителни количества алкохол могат значително да обострят и влошат. Най-общо казано голямото количество мазнини, сол, захари, алкохол влошават основните им заболявания или стават причина за първа изява на дадено заболяване и може да стигне до различни инциденти.

Как протича прегледа и какви изследвания се правят?

Разбира се започва с насочен разпит на пациента, общ (физикален) преглед, последван от такъв на коремна област. Задължително се прави ехографско изследване на коремите органи като в нашата болница разполагаме с ехографски апарат от най-ново поколение с големи технически възможности,което ни позволява една неинвазивна и прецизна диагностика. При необходимост се назначават кръвни и уринни или др. по-специфични изследвания. Ако симптоматиката е силно алармираща може да се направи и обзорно рентгеново изследване или да се насочи за ендоскопски изследвания – гастро и колоноскопия. Ендоскопските изследвани са специфични и позволяващи ни директен оглед  на храносмилателния тракт. 

Какво е ключово за превенция на стомашно –чревния тракт?

Основното е да не се прекалява с количеството храна, храненето да става бавно, на малки порции. По възможност да се подбират по-качествени хранителни продукти и съответно храните да са механично, термично и химично щадящи, нетлъсти, с малко подправки. Да има интервал между храненията, а не да се получава един почти целодневен прием на храна. Да се приемат малки количества алкохол. Така се избягва риска от претоварване на храносмилателната система и тя успява да се справи.

С кои храни можем да засилим имунната си система?

Храната трябва да бъде пълноценна, разнообразна, витаминозна, без да се акцентира излишно. Покрай Ковид пандемията се тиражираха десетки продукти за силен имунитет и населението ги прие доста радушно. За съжаление тези продукти, полезни със своя състав не винаги се приемат добре от храносмилателната ни система и се стига до увреждания на различни нейни отдели. Списъкът с така наречените супер храни е голям, но трябва да се споменат някои от най-традиционните - лимоните, другите цитруси, джинджифил, чушки, червено цвекло, чесън, ядки, мед, риба и др.

Балансираното хранене може освен да подсили имунната ни система в този период на много вирусни заболявания, но и да ни помогне да детоксикираме организма, което ще подобри и цялостния ни начин на живот.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)