Електронно събират информация за военните паметници в Русенско

Поредна добра практика в Областна администрация – Русе. Екип на институцията, отново под ръководството на заместник областния управител д-р Стефка Караколева, разработи този път специализиран електронен формуляр, улесняващ дейността на постоянно действащата комисия „Военни паметници“. Целта е да се въведе единен механизъм при събирането и обработването на информация относно проучването, опазването, поддържането, възстановяването и изграждането на военни паметници. Дигиталната бланка е разработена чрез приложение на Google и включва над 20 въпроса, които дават пълна и точна представа за съответния обект. Освен че приложението води до значително съкращаване на времето за попълване на необходимата информация, то дава възможност за максимално бърза обработка на данните и съпоставка с предходни години. Така повече няма да се налага на общините да описват в свободен текст намеренията си за изграждане на нови военни паметници или необходимостта от ремонт на вече създадени. Формулярът е разработен с активното съдействие на Росица Кънева, която е младши експерт в сферата на отбраната към Областна администрация – Русе.

Част от информацията включва вида на паметника, неговото точно местоположение, размерите му, от какъв материал е изграден, колко е струвало създаването му, както и всички надписи по него.

Припомняме, че подобен електронен формуляр бе разработен и в сферата на образованието. Според заместник областния управител д-р Стефка Караколева въвеждането на подобни електронни формуляри ще доведе до по-висока ефективност в работата на администрацията. „Не е необходимо да се губи постоянно време във водене на кореспонденция и след това събиране и обобщаване на всички данни. Сега технологиите позволяват много повече, а това ще ни даде реален шанс да се концентрираме върху предприемането на конкретни мерки.“, допълва още д-р Караколева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов