Синан Хебибов подкрепи кампания срещу насилие над медици

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов подкрепи стартиралата от вчера обществена кампания срещу насилието над медици. Тя се провежда под надслов „Искам да ме лекуват спокойни специалисти. Стоп на насилието срещу медици.“ и е породена от случаите на агресия срещу лекари от последната седмица в региона. Припомняме, че преди дни мъж нахлу в УМБАЛ „Медика-Русе“ и заплашва медици в лечебното заведение, а през предходната седмица стана ясен друг инцидент от миналата година, при който бе упражнено насилие над общопрактикуващ лекар от Ново село. Апелът се разпространява предимно в социалните мрежи и най-вече във Facebook, като за по-малко от 24 часа е достигнал до над 15 000 души от страната. Към инициативата се присъединиха и от лечебни заведения „Медика“. Идеята е кампанията да се превърне в национална, като тя е посветена срещу всякакъв вид насилие над лекари, медицински сестри и санитари.

На място в Университетска болница „Медика-Русе“ Хебибов разговаря с част от персонала, работещ в спешното отделение и ковид-сектора. „Нека бъдем единни и да покажем като общество, че сме по-силни от случващото се. Трябва да ви се осигурят нормални условия за работа и да не допускаме повече подобни прояви, които откровено са израз на невежество и пошлост. Агресията няма повече място в нашето ежедневие. Всеки от вас трябва да е спокоен на работното си място и да не се позволяват повече подобни грозни гледки и ексцесии. Вашата работа е важна за нас и никой от нас не иска да се чувствате огорчени или демотивирани.“, каза заместник областният управител Синан Хебибов.

От началото на пандемията през ковид-отделението на болницата са преминали близо 3200 пациенти, от които около 800 през интензивния сектор. УМБАЛ „Медика-Русе“ е и болницата с най-голям реанимационен капацитет в региона, като само за ковид-пациенти разкритите интензивни легла към момента са 46. За съжаление близо 94% от леглата за интензивни грижи в лечебното заведение са заети. Свободните реанимационни легла са само три. По последни данни свободните легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в региона са 186, като седем от тях са реанимационните.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)