Бойко Борисов: Рекордните цени на тока и газа явно вече не са новина (Видео)

Политика

19-01-2022, 12:14

Снимка:

Бойко Борисов/Фейсбук

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Северът без АМ "Хемус" е обречен, но тя няма да стане никога", заяви лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна в Силистра със структурите на ГЕРБ и коментира редица актуални теми, свързани с региона, както и такива, засягащи обществено-политическия живот.

"Рекордните цени на тока и газа явно вече не са новина. Виждам, че има заигравка с думите, че по цял свят е така.“ Това заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по време на срещата.

Той даде за пример, че една и съща стока не е на една и съща цена в България и Полша.

"У нас токът се е вдигнал с 400%. Не с 4%, не с 5 стотинки. Горивото в АЕЦ „Козлодуй“ не се е покачило. Въглищата са осигурени и не са на повишена цена. А на фактурата на една шивашка фабрика е 380 пъти нагоре. Къде отиват тези пари? ВЕИ-тата са държавни?“, допълни още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обясни, че вече са нанесени щети на всички бизнеси и предприятия.

"Ние при тези цени на тока и газа не сме конкурентноспособни. Ето например торовете – миналата година бяха 450лв. сега са 1450 лв. Горивото е повишено. Нафтата е по-скъпа от бензина, а машините работят с нафта. Как да има конкурентоспособност. Не виждам как ще реши въпросът.“, категоричен е бившият премиер.

Бойко Борисов отбеляза, че в момента управляващите се интересуват само от това кай какви хора ще си назначи в министерствата и агенциите, а друго не ги вълнува.

"Рекорден брой заболели от Ковид и вчера и днес. И пак много починали. Мрем и това вече явно не е новина. Това, че сме първи по смъртност в ЕС от няколко месеца никой не го вълнува.“, допълни той.

Лидерът на ГЕРБ се учуди на новината от вчера, че Македония няма да има териториални претенции към България, по думите му Нациите и народите се крепят на историята, а правителството я е оставило на заден план :

"Спете спокойно, Банско остава свободно. Представете си на среща с гърците или турците да кажат, че няма да имат териториални претенции. Никога пред мен македонски политик не си е позволявал да каже подобно нещо и вчера е първа новина, че РСМ няма да има териториални претенции. Нациите и народите се крепят на историята, а ние я оставяме на заден план.“

"Минали сме през много лоши, тъжни и нещастни събития на нашата родина, но сме се въздигали. Такава тема да ми повдигат, че се отказват от историята. За първи път отива като държавник и да не сложи едно цвете пред паметника на Гоце Делчев.“, допълни бившият премиер.

Борисов коментира и директната линия към РСМ, като заяви, че тя ще трябва да се дотира от държавата и даде за пример, че РСМ си строят магистрали към Косово и Сърбия, но не и към нас.

По повод думите на Пендаровски, че у нас имало македонско малцинство е добре да се види Конституцията ни, която дава равни права на всички. Борисов смята, че това е опасно, защото ако РСМ признае българско малцинство, то ще очакват ли реципрочност.

Лидерът на ГЕРБ допълни, че Петков много умело е бил вкаран в капана на фашизма и е опасно да се говори за подобно нещо. Той припомни как единствени българите са спасили над 50 хиляди евреи - единствените и има открити паметници и в Израел.

Влизайки в капана за фашизма ние се отказваме от подвига на българския народ да се опълчи на Хитлер.

"Точно въпроса за историята и тези проблеми които замитаме ни спираха тези две години. Работата на историческата комисия, учебниците, надписите по паметниците, езика на омразата.", заяви той.

Бойко Борисов е абсолютно против да се ползва език на омраза и унижение от страна на България.

"Никога нашата памет не трябва да изневерява, че Гърците бяха истински съседи и ни помогнаха, ние трябва да направим същото, но има теми по които не може да се отстъпва. Ще спим спокойно, няма да има териториални претенции към страната ни. А за краткото име беше говорено още преди две години“, припомни Борисов.

"Докладът от вчера на БНБ сочи, че преките чужди инвестиции в страната от януари до ноември 2021 г. намаляват с 47% спрямо същия период на предходната година, а министър Лорер каза, че потоци от чуждестранни инвестиции текат към България. ”,учуди се експремиерът.

Борисов коментира и „побългарения“ зелен сертификат, който беше въведен по времето на служебния министър на здравеопазването в служебния кабинет на Румен Радев – Стойчо Кацаров.

"Цял свят въведе зелен сертификат. Любимецът на Радев – Кацаров също го въведе. Но той е побългарен. На първа доза ти дават сертификат. Къде го има това. Ясно е казано сертификат на ден след втората ваксинация. Има си разпоредби.“, обясни той.

"Северът без АМ "Хемус" е обречен, но тя няма да стане никога. Цените на желязото, бетона, нафтата вече са в пъти по-високи", отбеляза Борисов.

Още подробности от срещата на Борисов с актива на ГЕРБ в Силистра вижте във видеото:  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов