На Атанасовден зимата си отива

На 18 януари празнуват имен ден ден Атанас и Атанаска, както и всички, които носят производни и умалителни на тях имена, като Наско, Таско, Ташо, Тане… Името Атанас е от гръцки произход и означава безсмъртен, пише "Здраве да е".
Според народните вярвания празникът на светеца се свързва с края на зимата. Затова Атанасовден се наричал още Среди зима, тъй като от този ден нататък зимата постепенно си отива.  Св. Атанас яхва бял кон, облича бяла риза и се провиква от Балкана: „Иди си, зимо, идвай лято!“ Затова го наричали още властелин на снеговете и ледовете.  На този ден нашите деди посрещали изгрева на слънцето, след което палели огньове и ги прескачали за здраве. Хората вярвали, че на предния Антоноден всички болести се събирали, а на Атанасовден тръгвали по хората. За да се предпазят децата от шарка, на Атанасовден жените месели питки, намазвали ги с мед, забождали ги с босилек, а после раздавали из махалата. Питките дупчели с вилица, за да „надупчи“ шарката децата. На някои места готвели черно пиле, тъй като вярвали, че перата му имат лечебна сила.
Светецът, чиято памет днес се почита, е роден през 295 г. в столицата на Египет Александрия в семейство на бедни християни. Той обаче получил добро образование и се отдал на вярата и църковните дела. Участвал в Първия вселенски събор, където направил впечатление с блестящата защита на вярата срещу ерестта на Арий. На 28 години Атанасий бил ръкоположен за архиепископ на Александрия след смъртта на своя предшественик на този пост Александър. Заради вярата и държавната власт в лицето на императорите на Константинопол , която често се опитвала да наложи компромиси в църковния спор с еретиците, в интерес на общия мир, той бил преследван и прекарал 15 години от живота си в изгнание. Жителите на Александрия обаче настоявали той отново да стане техен архиепископ и той в крайна сметка бил върнат на поста. През 373 година св. Атанасий починал.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"