3 тона горива задържаха на митница Русе

Общо 3000 литра горива, както и 350 литра етилов алкохол, без документи за платен акциз, задържаха през изминалата седмица служителите от сектор "Оперативен контрол Русе", отдел "Митническо разузнаване и разследване" в Териториална дирекция Митница Русе.
На 10.01.2022 г. в частен имот в село в община Бяла митническите служители откриват два PVC танк-контейнера, всеки с вместимост от 1000 л, съдържащи течност с мирис на нефтопродукт. От проверяваното лице са поискани документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на акциза на стоките, но не са предоставени такива.
В друг случай, на 13.01.2022 г.,  е извършена съвместна проверка на митнически инспектори и служители на Първо РУ при ОД МВР – Русе - в частна къща в гр. Русе. В помощна постройка в двора са открити множество PVC туби с различни вместимости. Установено е, че 59 туби са пълни с течност с мирис на нефтопродукт, а други 14 - с бистра течност с мирис на етилов алкохол – ракия. Последваща проверка в други части на имота установява още 21 туби с етилов алкохол – ракия. Иззето е общо количество от около 1200 л. нефтопродукт и около 350 л. етилов алкохол – ракия, за които не са представени документи за платен или обезпечен акциз.  Установено е, че нелегалният алкохол е притежание на собственика и двама ползватели на имота. 
За случите са образувани административнонаказателни производства.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)