Над половината от болничните легла за Ковид-19 са заети

Животът

15-01-2022, 16:22

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 2000 са активните случаи с Ковид-19 в Русенско

Натовареността на болничните заведения в Русенско, лекуващи пациенти с ковид-инфекция, е висока. Това съобщи областният управител Анатоли Станев в ефира на Нова Тв. По последни данни над половината или 57% от леглата за лечение са заети. Въпреки това свободните легла са 167, от които интензивните са 14.  „Факт е, че в реанимация свободните легла са по-малко, но според мен и според анализ на ситуацията от екипа ми тази натовареност не се увеличава през последните седмици, т.е. от както е засечен новият вариант на вируса „Омикрон“. Ситуацията е много динамична и в момента около 80% от интензивните легла в област Русе са заети.  Това се дължи най-вероятно на факта, че за сега преобладаващи са предходните варианти на заболяването, които често протичат по-тежко, както и че много пациенти от други области се лекуват тук.“, каза Станев.

Преди дни правителството прие и нов план за справяне с пандемията. Ключов индикатор при него е колко са заетите интензивни легла в даден район за планиране. Така Северният централен район, към който влиза и област Русе, се оказва в третия предпоследен етап по заболеваемост. Според Станев затова в Русенско натовареността на болниците да е по-висока отколкото в съседните области се дължи и на факта, че много пациенти в средно и тежко състояние биват транспортирани в Русе от други областни болници. Тук се лекуват пациенти от областите Разград,  Велико Търново и Силистра. Има дори случаи на пациенти от други райони – като Търговище, който попада в Североизточния район за планиране.

„Считам, че новообявеният подход ще даде много по-висока предвидимост. Гражданите и бизнесът ще могат много по-лесно да планират ежедневието си. Вярвам, че скоро ситуацията при нас ще се нормализира и по-малко инфектирани с Ковид-19 ще имат нужда от болнично лечение, като същевременно продължителността на хоспитализацията ще бъде и по-кратка.“, сподели още областният управител. Приоритет в дейността му относно борбата с пандемията няма да бъде само въвеждането на допълнителни мерки, но на фокус ще бъдат осигуряване на максимално покритие за ваксинация, т.е. повече „зелени коридори“ в удобно за желаещите да се имунизират време, а също и провеждането на по-активна информационна кампания, целяща да запознае обществото с това какво причинява инфекцията, както и за ефективността на ваксините. Припомняме, че тази неделя в Русе ще бъде осигурена възможност за имунизация без предварително записване от 11.00 до 15.00 часа в специализирания кабинет на РЗИ, намиращ се на ул. „Байкал“ 12.

Ако ситуацията се усложни и общо за петте области от Северен централен район натовареността на интензивните легла надхвърли 80%, ще се наложи отворени да останат само хранителните магазини, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите, куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и телекомуникационните оператори. Детските градини също ще останат отворени, като училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Изключение ще има за децата от първи до четвърти клас, като не се допуска смесване на ученици от различни паралелки. Идеята е да няма такива рестрикции каквито помним в началото на пандемията и същевременно новите мерки, които ще се въвеждат на областно и регионално ниво да бъдат много по-гъвкави и тяхната продължителност да бъде сведена до минимум.

През следващата седмицата се очаква да се проведе заседание на Областния оперативен щаб, като на него ще се прецени дали и какви допълнителни мерки биха могли да се въведат в региона. Сега на този етап трябва да се намали до 50% капацитетът на обектите и дейностите, които са определени със заповед на министъра на здравеопазването и работното им време да се ограничи до 22.00 часа. От следващата седмица има готовност 50% от паралелките от 5 до 12 клас да бъдат на ежеседмична ротация. Ще се осъществява и по-строг контрол на въведените мерки.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)