Отварят зелен коридор за имунизация и в неделя

Тази неделя ще има „зелен коридор“ за имунизация срещу Ковид-19 в Русе. Това бе уточнено с изпълняващия длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Искра Генева. Без предварително записване на час ваксини ще бъдат поставяни в неделя в специализирания кабинет на РЗИ, намиращ се на ул. „Байкал“ 12 в крайдунавския град. Работното време на пункта ще бъде от 11.00 до 15.00 часа, като връзка с дежурния лекар може да се направи на телефон: 0888138142. „Всеки трябва да вземе сам за себе си решение дали да се ваксинира. За мен като областен управител е важно да създам необходимите условия.“, заяви Станев. Решението е продиктувано от нарастващата заболеваемост от Ковид-19 в региона, като на 14-дневна база заразените са вече 825 на 100 000. Само за последните четири дни заразените с коронавирус в региона са близо 700. От понеделник до края на вчерашния ден новите случаи са общо 694, като оздравелите са 301. Починалите с положителен тест са 26. От РЗИ уверяват, че правят всичко възможно по силите си за превенция на заболяването и вдигане процента на имунизираните. При интерес към имунизациите в неделния ден, ще се проведат разговори затова да бъде осигурена постоянна такава възможност. 

Същевременно през следващите два дни постоянно ще бъде осигурен „зелен коридор“ и в беленската болница „Юлия Вревска“. Имунизации там ще се правят от 10.00 до 14.00 часа. Утре от 09.00 до 15.00 имунизации без предварително записване на час ще се извършват и в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ в Русе. Навсякъде са осигурени достатъчно дози от иРНК и векторни ваксини, като „зелените коридори“ в Русе са снабдени с препаратите на „Пфайзер“ и „Янсен“. В Бяла е наличен и препаратът на „Модерна“.

Справка в Единния информационен портал сочи, че вече близо 55 000 русенци са със завършен имунизационен цикъл срещу коронавирусна инфекция. Общият брой на поставените ваксини в региона е 114 381, а 54 908 души са с втора доза на някои от препаратите или са имунизирани с еднодозовата ваксина на „Янсен“. Други 13 404 русенци пък са имунизирани с бустерна доза.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"