Сърбия отбеляза рекорд по заразени с COVID-19

Повече от 13 700 са случаите на COVID-19 за денонощие

Рекорден брой новозаразени с коронавирус в Сърбия. Франция премахва забраната за пътуващи с цел туризъм от Великобритания, въпреки увеличаващия се брой случаи. В много държави, сред които Нидерландия и Португалия, мерките се облекчават, информира БНТ.

Повече от 13700 са случаите на COVID-19 за денонощие в Сърбия - това е най-големият брой новозаразени от началото на пандемията. Смъртните случаи са 19.

Броят на новите случаи в Гърция е над 20 000, в процентно отношение това са малко над 6% от направените тестове. Страната удължи строгите мерки с още седмица.

Франция се бори с поредната ковид вълна, но се опита да спаси зимния туристически сезон. От днес пристигащите от Великобритания с цел туризъм няма да бъдат карантинирани. В рамките на 24 часа след влизане на френска територия трябва да си направят тест.

В Испания наредиха четвърта доза за уязвимите групи - възрастни и с хронични заболявания. Тя може да се постави пет месеца след третата игла. Подсилваща доза се препоръчва и на лицата над 18 години. Над 90% от населението на Испания е със завършен стандартен ваксинационен курс.

В германския град Дрезден избраха нестандартна форма на протест срещу Ковид мерките. В провинция Саксония, чиято столица е градът, събиранията на групи от над 10 души са забранени. През социалните мрежи обаче се организират по над 100 души за т.нар. "безцелни разходки". Само за една нощ полицията в Дрезден е регистрилата 45 случая на нарушаване на ковид правилата.

Върховният съд на САЩ блокира инициативата на президента Джо Байдън за задължителна ваксинация на служителите в големите компании. Той изрази разочарование от решението. Съдът обаче остави задължителната имунизация за здравните работници и за заетите в бюджетната сфера. Междувременно армията се включва в борбата с Омикрон. Военни са разпределени в шест щата, в които положението с коронавируса е особено тежко.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов