Кметът Пенчо Милков свика спешна среща заради повишената заболеваемост от COVID-19

На този етап няма да се затварят учебни заведения, броят на желаещите ваксинация е скочил почти двойно

Кметът Пенчо Милков свика спешна среща с представители на лечебните заведения и институции заради трайната тенденция за повишаване броя диагностицирани с коронавирусна инфекция. По данни на РЗИ-Русе на база 14-дневна заболеваемост от COVID-19 те са малко над 750 на 100 000 души.

„Целта на срещата е да бъде направен анализ на настоящата ситуация и да предприемем необходимите мерки за овладяването й“, заяви кметът на Община Русе.

На срещата в сградата на Общината присъстваха още заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, изпълнителният директор на УМБАЛ „Канев“ инж. Иван Иванов, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Светла Илиева, управителят на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев, директорът на РУО-Русе Росица Георгиева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и служители на дирекции и отдели от Община Русе.

Директорът на РЗИ-Русе д-р Искра Генева предостави актуална информация за броя заболели, хоспитализирани и карантинирани, като изрази загриженост за смъртните случаи от Ковид-19, които към днешна дата са 1101 от началото на пандемията.

Д-р Генева информира присъстващите за проведени разговори с Министерството на здравеопазването за увеличаване на капацитета на местните болнични заведения предвид факта, че община Русе е в тъмночервената зона по брой заболели. Данните за изминалата седмица сочат, че са били лекувани малко над 360 пациенти, като 97% от тях са били неваксинирани.

Директорът на РЗИ подчерта, че има значително повишение на желаещите да се ваксинират, като припомни, че имунизации се извършват в УМБАЛ „Медика Русе” ООД, УМБАЛ „Канев” АД, СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков – Русе”, МЦ-1 Русе ЕООД, ДКЦ-2, МЦ „Медик Консулт” Русе, РЗИ-Русе, както и от личните лекари.

Министерствата на здравеопазването и на образованието са се обединили около идеята да бъде задържан максимално процесът на затваряне на учебни заведения, като идеята е първият учебен срок да завърши в присъствена форма, информира директорът на РУО Росица Георгиева. Поради тази причина на този етап няма да се затварят училища, тъй като нормативната база позволява присъствие на учащи, ако те бъдат тествани, дори и при нива на над 500 заболели на 100 хил. души. Детските градини и яслите също ще останат отворени.

На срещата стана ясно, че УМБАЛ „Канев“ разполага със 187 ковид легла, като към момента са заети малко над 100 от тях. Инж. Иван Иванов заяви, че болничното заведение е в готовност да увеличи легловата база във всеки един момент.

 СБАЛПФЗ „Д-р Д. Граматиков“ разполага с 45 легла за пациенти с ковид, от които 32 са заети, обяви управителят на Тубдиспансера д-р Светослав Дачев. Според него капацитетът на болничното заведение може да бъде увеличен с още 5 легла, като пределният максимум е 70. Той изрази притесненията си от факта, че много от жителите на Русе си правят антигенни тестове в домашни условия, но впоследствие отказват да направят такива в специализираните лаборатории. По думите му вероятният брой на заболелите е с около 20% над официално регистрираните.

В УМБАЛ „Медика“ 77 от наличните 92 ковид легла са заети, като около 30 допълнителни могат да бъдат добавени, каза административния директор на групата от лечебни заведения Светла Илиева. Тя отчете и засиления интерес към ваксинациите, като по думите й броят на имунизираните в техните пунктове е скочил почти двойно през последните няколко седмици.

На срещата бяха коментирани и не особено високите нива на контрол относно спазването на противоепидемичните мерки в търговските обекти. Кметът Пенчо Милков заяви, че ще положи усилия местната администрация, РЗИ-Русе и ОД на МВР да си сътрудничат по-добре за преодоляване на поредната ковид вълна. Присъстващите се обединиха и около идеята, че е нужно масовите обществени прояви да бъдат редуцирани за определен период от време.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)