Българинов: Няма да има тромави процедури при предоставянето на бившата сграда на НАП на немската гимназия

Животът

11-01-2022, 07:00

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Дойче шуле се разширява в бившата сграда на НАП

Няма да има тромави процедури и бюрократични пречки при предоставянето на бившата сграда на НАП в Русе на немската гимназия. Това обяви областният управител Борислав Българинов в ефира на „България в 60 минути“ по БНТ. Той поясни, че ръководената от него администрация действа изключително бързо и буквално за по-малко от два месеца екипът е успял да задвижи цялата процедура по прехвърляне и смяна собствеността на сградата. Имотът, намиращ се в непосредствена близост до училището, ще се използва като втори корпус на гимназията. За сега се предвижда в помещенията там да се обособят класни стаи и в тях да учат най-малките ученици – тези в начален етап. Освен часове по различни предмети децата там ще могат да участват и в разнообразни занимания по интерес. На практика учебният процес ще е целодневен, като той ще се провежда в една напълно нормална и уютна атмосфера. Сега всички ученици учат в една сграда и са на две смени, което е неудобно за самите тях, тъй като учебният процес е буквално от тъмно до тъмно. Например днес последният час ще приключи в 19.20 часа. Именно затова Българинов реши да прехвърли сградата под управлението на Община Русе и съответно тя да бъде предоставена на нуждите на училището. Процедурата се очаква да приключи до края на месец март, като най-вероятно сградата ще започне да изпълнява новите си функции през учебната 2023/2024 година. Българинов обаче счита, че това може да стане факт още през следващата година, тъй като има пълен синхрон между Областната управа и Общината. Той счита, че това е най-правилният модел за сътрудничество и е необходимо по всеки един казус да се мисли държавнически, а не както често става чисто популистки.

„Идеята на настоящото ръководство на администрацията е всички имоти, които са собственост на държавата да се използват в полза на обществото. Нямам притеснение за процедурите, знам как да се справя.“, заяви още Българинов и допълни, че по този начин ще се осигурят нормални условия за развитие на бизнес и за живот в региона, а същевременно ще спечели и държавата.

Припомняме, че още в началото на ноември миналата година бе взето решение от Министерски съвет имотът да бъде прехвърлен под управлението на областния управител. Това се наложи поради отпаднала необходимост Данъчното да извършва дейност в зданието. От години сградата, която е сравнително нова, пустее и не се използва по какъвто и да е начин. Точно затова Българинов предприе тези стъпки. На последната сесия на Общинския съвет през декември кметът Пенчо Милков внесе докладна по случая и Общинският съвет даде съгласието си Община Русе да придобие безвъзмездно правото на собственост върху сградата.

На този етап се очаква от Общината да предоставят всички необходими документи на Областната администрация, която на свой ред ще излезе със становище и да насочи цялата документация към МРРБ. Накрая процедурата ще завърши с решение на Министерски съвет.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)