Повече от 10 000 русенци са с бустерна доза срещу Ковид 19

Засилен интерес към имунизацията срещу Ковид-19 отчитат здравните власти в Русенско. По данни на РЗИ продължава да се увеличава броят на поставените дози ваксини в областта. Само за последните седем дни извършените имунизации са 4136, което е близо 40% от всички направени ваксини през месец декември. Същевременно трети пореден ден имунизациите в региона надвишават 1000. Рекордът за тази година по брой извършени имунизации е отбелязан на 6-и януари, когато само за ден са били поставени 1126 дози, което обаче е със 79 по-малко от абсолютния рекорд, който бе поставен на 11 май миналата година.

Сериозен е и ръстът на избралите да се реваксинират. Те вече са 10 434. Така се оказва, че само за седмица поставените бустерни дози са малко над 60% от всички направени реваксинации през последния месец на 2021-а. Само за сравнение от 1-и януари до момента са извършени 2885 реимунизации, а през целия декември техният брой е бил 4773.

Към момента в областта са поставени 110 250 дози, а със завършен имунизационен цикъл са общо 54 277 души.

В Русенско продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения, в РЗИ и в практиките на общопрактикуващите лекари. Осигурени са достатъчен брой иРНК и векторни ваксини, така че всеки пожелал да се имунизира да направи най-добрия за себе си избор. Справка в Единния информационен портал сочи, че сред най-предпочитаните препарати е този на „Пфайзер“. Засилен интерес има и към ваксините на „Модерна“ и „Янсен“.

Припомняме, че само за последното денонощие новоинфектираните с Ковид-19 са 176, а близо 250 души се намират на болнично лечение. По последни данни областта се намира отново в тъмно червената зона по разпространение на заболяването.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)