Община Русе създава Обществен съвет по околна среда за разрешаване на проблемите с въздуха

Община Русе сформира Обществен съвет по околна среда, в който ще се включат граждани, желаещи да работят съвместно с компетентните институции за решаването на проблемите с въздуха. Първата среща между представителите на местната власт и заинтересованите граждани ще бъде на 12 януари (сряда) в зала “Св. Георги” на Община Русе от 18 ч. На нея ще бъдат определени правилата за работа на новата структура.

„Призовавам всички русенци, които обичат града ни и искат да му помогнат, да бъдат активни не само в социалните мрежи. Общественият съвет ще даде легитимност и ще повиши експертизата на гражданите, така че те да участват заедно с държавните органи в комплексните проверки на предприятията, които са потенциални замърсители“, каза кметът Пенчо Милков.

Създаването на обществен съвет бе обсъдено на днешната среща на кмета с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов в Русе. Според Сандов се работи по въвеждането на нова методика за проверки в промишлените производства. Той ще настоява за драстично увеличение на санкциите за нарушителите и определи действащите в момента като „смехотворни“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)