Рекордьор на Гинес извади кръста от река Дунав за пети път

За трета поредна година и за пети път досега 27-годишният русенец и рекордьор на Гинес Теодор Цветков извади кръста на Богоявление от река Дунав. Освен пожелания за здраве към русенци той отправи призив хората да бъдат по-смирени и да загърбят егото си. „Трябва да бъдем по-добри, по-вярващи и да си помагаме.“, каза още Теодор Цветков веднага след изваждането на кръста. Той е вадил кръста на Богоявление и един път в Република Северна Македония.

За проявената храброст и мъжество той получи икона на Свети Йоан Кръстител от областния управител Борислав Българинов. Иконата е направена ръчно по стара българска технология е в унисон с православния канон. Българинов пожела на младежа дълголетие, мъдрост и решителност. „Бъдете здрав и отстоявайте с достойнство и чест ценностите, крепили българския народ през вековете!“, добави областният управител. „Днешният ден е символ на новото начало и вярвам, че достойни и смели хора като Вас са съвременните строители на България. Запазете добротата си и желанието да бъдете винаги първи. България и Русе имат нужда от хора като Вас.“, допълни още Българинов.

Кметът на община Русе Пенчо Милков връчи на Теодор хавлия и парична награда, а Негово Високопреосвещенство Наум дари победителя със сребърно синджирче с кръстче.

Припомняме, че Теодор Цветков е бил треньор по плуване, а също така продължава да се занимава и с множество благотворителни каузи. През лятото на 2018-а година той постави рекорд на Гинес за преплуване на 10 километра с една ръка за 5 часа и 13 минути. Участвал си и в масов рекорд на Гинес по бягане. Също така има и множество медали от различни национални и международни първенства. Към момента той учи магистратура по управление на институциите за социална работа в Софийския университет „Климент Охридски“. До няколко години той планира да се включи в надпреварата „Ocean 7”, като преплува седемте най-трудни канала в света. До момента с предизвикателството в световен мащаб са се справили около 30 души. Неговото желание е да бъде най-младият и най-бързият състезател и разбира се първият българин. Най-голямата му амбиция обаче в близко време е да преплува Черно море, като за целта ще му трябват около 100 000 лева.

Във водите на река Дунав се хвърлиха общо 16 смели мъже, които се опитаха да извадят кръста. Припомняме, че точно в 8.00 часа във всички църкви в града бе поставено началото на богослуженията, а в 9.00 часа се състоя Света литургия в катедралния храм „Света Троица“. След това от 11.00 часа през центъра на града премина литийно шествие, чието начало бе  дадено пред църквата „Света Троица“. Проведе и военен ритуал по приемането на войсковия строй от началника на гарнизона подполковник Павлин Илиев. Армейските знамена бяха осветени лично от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Сред гостите на днешното събитие бяха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев, както и други представители на местната и държавна власт.

Събитието за малко не беше помрачено от арест на един от участниците, който беше извън 16-те записали се, но настояваше да скача за кръста, въпреки че не бе преминал необходимите медицински прегледи. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов