Богоявление е!

Животът

06-01-2022, 09:34

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Богоявленско слънце ще ни стопли днес

С Богоявленски водосвет и ритуал по спасяване на Светия кръст в р. Дунав от 11.30 часа на понтона под хотел „Рига“ Русе ще отбележи днешния Йордановден. Поради епидемията от Ковид-19 церемонията ще бъде съкратена, но въпреки това най-важните ритуали ще се изпълнят. Точно в 8.00 часа във всички църкви в града ще бъде поставено началото на богослуженията, а в 9.00 часа ще се състои Света литургия в катедралния храм „Света Троица“. След това от 11.00 часа през центъра на града ще премине литийно шествие, чието начало ще бъде дадено пред църквата „Света Троица“. Ще се проведе и военен ритуал по приемането на войсковия строй от началника на гарнизона подполковник Павлин Илиев. Армейските знамена ще бъдат осветени лично от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум. В тържеството ще се включи и Общинският духов оркестър.

По традиция извадилият кръста от водите на Дунав ще бъде награден от името на областния управител. Той ще получи от Борислав Българинов икона на Свети Йоан Кръстител. Спасилият кръста ще получи още парична премия от кмета и сребърно кръстче от митрополита. 

До края на вчерашния ден записалите се да извадят кръста от реката са 14, като от митрополията припомнят, че максималният брой на участниците е 15.

Температурата на водата се очаква да е малко над 5°C, което е я прави с около градус и нещо по-студена от предходната година. Времето ще бъде предимно слънчево, с разкъсана висока облачност.

Днешният празник ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. Вярва се, че в момента на кръщението небето се е отворило и Светият дух е слязъл върху Христос във вид на гълъб, а от небето са се чули думите: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и названието на празника, който пък според народните поверия слага край на така наречените „мръсни дни”.

Събитието се организира от Русенската Света Митрополия и Общината.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)