Над 5000 именици на Йордановден в Русе

Животът

06-01-2022, 08:00

Автор:

ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

До Йордановден продължават Мръсните дни

В Русе на днешния Йордановден празнуват над 5000 именици. Йордан са кръстени над 1600 души, а Йорданка - над 940 жени. Имената Йордана и Данка пък носят над 280 жени. На Богоявление повод да почерпят имат още Богомил, чието име носят 177 мъже, Божидаровците са 293-ма, Борислав се наричат 683 русенци, а Боян - 357.

Според християнската религия на този ден Исус Христос е бил покръстен в река Йордан и това е един от най-тържествените църковни празници. Този ден е смятан още и за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
Традицията повелява още рано сутринта преди изгрев слънце девойките и жените да отидат да налеят прясна "кръстена" вода. На течаща вода се измиват домашната икона и палешника на ралото. Те също така измиват и лицата си за здраве. В Средните Родопи на Йордановден се изпълнява обичаят "хаскане". Той се заключава в обредното изкъпване на всички сгодени моми, на младите булки и младоженците, които за първи път посрещат Водици с нов социален статус. Къпането се извършва от мъже-"хаскари" или "къпинчари". Те подхвърлят три пъти нагоре младоженеца, отвеждат го на реката или на чешмата да го намокрят. Онзи, който не желае да бъде окъпан, трябва да се откупи с пари и почерпка.
В Македония Богоявление и следващият ден - Ивановден, се наричат "Мъжки" и "Женски водици" (Прилепско) и се свързват с обичая "Водичарки". Водичарките са моми в предбрачна възраст, които обикалят на групички по домовете и изпълняват специални "водичарски" песни. По своето съдържание тези песни напомнят на коледарските и на лазарските и са предназначени за всеки отделен член на семейството. С тях момите пожелават здраве, дълголетие и благополучие на домочадието. В района на град Битоля вечерта на Богоявление се извършва обредното припяване на китки и пръстени, в което участват девойките за женене. За целта те украсяват един гюм с зеленина и отгоре му поставят було. Обичаят е известен с названието "тайани".Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов