Над половин милион лева са щетите по свлачището във Ветово

Животът

04-01-2022, 16:45

Снимка:

Област Русе

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Улица се срути във Ветово, съседната е затрупана

Заместник областният управител на Русе Синан Хебибов се запозна на място с проблемите от свлачището, възникнало през последните часове във Ветово. Той разговаря с кмета и с част от хората, станали свидетели на инцидента още в първите минути през вчерашния ден. Земната маса е била подкопана от спукан водопровод и буквално в рамките на минути е започнало свличането на улицата към по-ниската част на града, по която преди това са минали няколко автомобила. Жителите на три къщи са останали блокирани в домовете си, тъй като пропастта е на няколко метра от портите им. Към момента опасност за живота и здравето на хората няма. Предприети са всички необходими мерки, като областният управител Борислав Българинов и неговият заместник Синан Хебибов са в постоянен контакт с кмета на общината д-р Мехмед Мехмед, както и с всички институции, имащи отношение по решаването на проблема.

Част от потърпевшите споделиха тревогите си със заместник областния управител, като най-голямото им опасение да не останат на улицата. За сега две семейства са настанени при роднини. „Кавото зависи от държавата, ще бъде направено. Лично поемам ангажимент и гарантирам, че бързото и адекватно справяне със ситуацията ще бъде приоритет за екипа на цялата администрация.“, заяви Хебибов пред разтревожените хора. Той бе категоричен, че мерките за контрол при изграждането на критичната инфраструктура трябва да бъдат завишени. Пътят, който се е свлякъл, е правен преди повече от 20 години и е изграждан не с асфалт, а с бетонна настилка. Ако завали дъжд, обстановката може рязко да се промени. Затова алармираха и експертите, които участваха в заседанието на провелата се по-рано през деня Областна междуведомствена комисия. Притеснително е, че целият скат, който е в протежение на близо 500 метра, може да се свлече. Предстой областният управител Борислав Българинов да изготви писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се отпуснат необходимите пари за укрепителните дейности. На този етап е рано да се каже колко ще струва всичко, тъй като все още не са изготвени количествено-стойностните сметки. По неофициални данни обаче и по думите на кмета най-вероятно става дума за сума над 500 000 лева.

И към момента аварийните екипи на ВиК-Русе и ЕРП-Север работят. Водоподаването в населеното място е било временно преустановено, но вече то е възстановено, макар и по обходна тръба. В непосредствена близост до свлачището има и електрически стълб. От енергоразпределителното дружество прехвърлят захранването на къщите от опасния стълб на съседните, за да имат хората ток.

Утре пък предстои геоложко обследване на района, като то също се осъществява със съдействието на Областната управа.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов